Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2016 г.

Skoda показа хибриден SUV

VisionS ще се превърне в сериен модел още тази година

Чешката компания Skoda показа официални снимки на своя първи кросовър. 


Той ще се появи като концепт в Женева, а през есента на изложението в Париж ще видим и серийната му версия. Сред нейните двигатели ще има и хибриден.

Концепцията носи името VisionS, като демонстрира познатия дизайн на чешката марка. Отред е заложено на ефектни двойни челни LED светлини, а отзад виждаме стопове с 3D дизайн и допълнителен светлоотразител. Имайки предвид концепцията VisionC, с която бе загатнато новото поколение на Superb, най-вероятно дизайнът на серийния кросовър ще бъде много близък до този на концепцията на снимките.

Въпросният сериен модел най-вероятно ще получи името Kodiak и ще разполага с три реда седалки, способни да приютят 6 души. Размерите на проходимата машина са 4,7 метра дължина, 1,91 метра широчина и 1,68 метра височина. Междуосието е 2,79 метра. В основата на Skoda Kodiak ще бъде платформата MQB, позната от новия VW Tiguan.

Показаният на снимките концепт е оборудван с хибриден двигател, който ще бъде наличен и при серийната версия. Агрегатът съчетава 1,4-литров бензинов мотор, два електродвигателя, литиево-йонни батерии и DSG трансмисия с два съединителя.

Системата може да се зарежда в електрическата мрежа, като предоставя задвижване към всички колела. За предния мост отговарят бензиновият мотор със 156 к.с. и електродвигателят с 54 к.с., докато на задния е поставен електромотор с мощност 115 к.с. Допълнителна информация липсва, но най-вероятно двата моста са свързани само с кабел, без обичайния кардан.

Батериите с капацитет 12,4 кВт/ч предоставят пробег на електроенергия от около 50 км. В хибриден режим пробегът с напълно заредени батерии и резервоар с гориво прехвърля 1000 км, сочи информацията. В този режим средното потребление на бензин е 2,1 л. /100 км. при нива на вредни емисии от само 45 г/км.

Общата мощност на системата е 225 к.с., като позволява спринт от място до 100 км/час за 7,4 сек. Максималната скорост на движение е 200 км/час.

Спекулациите сочат, че Skoda ще заложи на доста агресивна ценова политика. Очакванията са серийният Kodiak да бъде с около 15% по-евтин от основните си конкуренти на пазара - Kia Sorento и Hyundai Santa Fe.

Допълнителни подробности ще бъдат налични в началото на март. На изложението в Женева Skoda ще покаже също така Octavia RS 4x4, Octavia G-TEC DSG и Fabia Combi ScoutLine./Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар