Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2016 г.

Артистите от Народния театър искат оставката на Христо Мутафчиев

Артистите го обвиняват в подменяне на каузата на гилдията с тяснопартийни интереси
 
Трупата на Народния театър "Иван Вазов" поиска оставката на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев (на снимката).

Артистите го обвиняват в подменяне на каузата на гилдията с тяснопартийни интереси. Трупата е несъгласна и със системното неспазване на устава от страна на Мутафчиев.

"Уроненият авторитет както на Съюза на артистите, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси", се казва в позицията на трупата. Тя е подписана от 72-ма души.

Артистите искат оставката на Мутафчиев заради реакцията му на искането на министъра на културата да се закрият театри, на които държавата покрива загубите.

"Всички легнахме на гърба на държавата. Казахме: "Държавата ни е длъжна". Не, държавата на нас не ни е длъжна", каза миналата седмица Мутафчиев. Той обясни и че реформата е била направена, за да се види кой от театрите може да издържи на бягането, на състезанието.

"Водени сме от твърдото си убеждение, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата, да възвърне доверието у своите членове и облика си на професионална организация", пишат артистите от "Народния театър".

Заради това те настояват Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар