Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2016 г.

Европейците грабнаха оръжия срещу бежанците

Основната причина за това е неспособността на властите да гарантират безопасността на собствените си граждани
 
Европа е разтрисана от сблъсъци между мигрантите и местното население. Все по-често участниците в тези стълкновения използват и оръжие – хладно или огнестрелно. 

Има рекордно търсене на всякакви видове оръжие. Основната причина за този бум е неспособността на властите да гарантират безопасността на собствените си граждани. Хората се готвят да отбиват самостоятелно нападенията на пришълците.

Тихите води

Австрия винаги е била считана за една от най-спокойните, тихи и благополучни страни в Европа. Но именно тази малка алпийска държава миналото се лято се оказа на пътя на стотици хиляди бежанци от Близкия изток. Австрийският Институт за проучване на общественото мнение проведе анкета, която показа, че австрийците най-много се боят от ислямизация на обществото и увеличаване на престъпността заради притока от имигранти. Атентатите в Париж само подсилиха тревогите им. Съобщенията, че в Залцбург са открити заподозрени за съучастници на терористите от Париж пък бе последната капка в чашата на търпението за австрийските граждани.

Австрийците бяха спрели да си купуват оръжие. Буквално изхвърляха ловджийските пушки от рафтовете на оръжейните магазини. Сега обаче търсенето се повиши освен всичко друго и заради факта, че разрешителните за ненарезните оръжия могат да бъдат оформени и със задно число, в рамките на четири седмици след закупуването.

На пазара за нарезни оръжия (пистолети, револвери, многозарядни и самозарядни карабини, полуавтоматично оръжие) също има голямо търсене.

По-голямата част от купувачите са жени. Те обясняват просто новия вид шопингтерапия – с оръжие в ръце е по-лесно а се защитиш от нападателите. В крайна сметка за една година в Австрия са продадени повече от 70 000 пистолета.

Часовникарите с пушки

Не по-малко ревностно се въоръжават и швейцарците. В Швейцария действа общ закон, който дава право на всички пълнолетни граждани да се сдобият с гражданско или военно оръжие. Всички мъже на възраст между 19 и 31 години, които са признати за годни от медицинска комисия, са длъжни да отслужат военна служба във въоръжените сили. След това ежегодно има събирания и тренировки. Автоматите и карабините си всеки държи у дома си.

Въпреки сериозното количество оръжия във всяко швейцарско домакинство, продажбата за миналата година се увеличи с 20%, а в кантона Во (област в западна Швейцария, бел. ред.) бе поставен рекорд – увеличение на продажбите със 70%. Ясно е, че това е реакция на атентатите в Париж. Швейцария не е част от Европейския съюз, но влиза в шенгенската зона и за мигрантите не е трудност да пресичат швейцарските граници. Опасенията на жителите на най-неутралната държава в света бяха допълнително подсилени след нападенията над жени в Цюрих покрай Нова година.



Немска дисциплина

През април 2002 г. бяха приети промени в закона за оръжията в Германия. Изискванията станаха много по-сложни. Причината за въпросните промени бе големият брой „сиви“ и „черни“ пистолети и пушки, които попадаха в Германия от воюващите балкански страни. Според различни данни в този период в страната са циркулирали половин милион незаконни оръжия. Не е ясно били ли са иззети или и досега чакат своя час.

Немските закони за оръжието са едни от най-строгите в Европа. Например, за незаконно притежание на бойни патрони наказанието е година в затвора. Немците са подчинителни хора и се въоръжават с каквото е разрешено. Това са най-вече нелетални средства за самозащита.

След „нощта на дългите ръце“ в Кьолн немският икономист и журналист Дирк Мюлер в блога си в „Ютюб“ заяви: „Ако погледнете магазините, които продават средства за самоотбрана – електрошокови устройства, спрейове и други подобни, лесно ще забележите, че собствениците на тези магазини не знаят откъде да се снабдят със стока, тъй като клиентите активно купуват. Обикновените граждани, пенсионерите, а не нацистите. Това не са психопати, а обикновени хора, които се боят за живота си“.

Впрочем, германките, които са се сдобили със спрейове, няма от какво да се оплакват. Това обаче не важи за една 17-годишна девойка от датския град Сенерборг. След като била нападната от изнасилвач, младата дама пръснала в очите на нападателя лютив спрей, а той избягал в сълзи. Сега обаче момичето е длъжно да плати глоба от 500 крони (около 75 щатски долара), тъй като в Дания е забранена употребата на защитни спрейове.

Викингите на оръжие

В норвежките градове в близост до руската граница също има скок на продажбите на оръжие – с около 50%. Причината отново е бежанският поток, който в случая минава през Русия. Местните власти съобщават: „Жителите се оплакват от неадекватното поведение на бежанците по време на Коледа и другите християнски празници.“.

Законодателството в Норвегия позволява притежаването на почти всички видове оръжие без автоматично. За да се сдобиеш с пистолет или револвер, трябва поне половин година да тренираш в клуб по стрелба, а след покупката поне от време на време трябва да участваш в състезания по стрелба. Но в някои региони на Норвегия населението не просто има право, а е задължено да притежава оръжие. През 2007 г. на учениците и студентите на островите от архипелага Шпицберген бе забранено да напускат населените пунктове без оръжие и патрони за него, тъй като на тези острови има голям шанс да бъдеш нападнат от полярна мечка, в случай, че не се намираш в близост до някое селище.

Според известната формула на Антон Павлович Чехов, ако в първото действие от пиесата на стената виси пушка, то в последното тя задължително трябва да гръмне. 


В настоящото действие на европейската драма пушката вече виси на стената. Остава да видим какво ще стане накрая.


 Lenta.ru, превод Fbr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар