Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2016 г.

Маргарита Попова: Нужна ни е национална доктрина с идеал и каузи, и спасена от отблъскващи партийно-политически страсти

"Убедена съм, че синдромът на обгрижване от великите ни обрича на бездействие, подчиненост или враждебност"
 
"Националната ни доктрина ще ни каже как да участваме в бъдещето на човечеството."

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на кръгла маса на тема „България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности”, предаде Агенция „Фокус”.

"Моята представа за националния ни идеал и моето политическо послание е единение на българските граждани вътре и вън от родината, за развитието и утвърждаването на демократична правова и социална държава, за благополучие и сигурност, за мир и напредък у нас и в региона, за достойно участие в изграждания на ЕС. Само така лесно ще можем да формулираме националните ни интереси, а защитата им зависи от сплотеността помежду ни", заяви Попова и добави, че сигурността, социалната и духовната сплотеност за напредък, признаването на първенството на правото и уважението към правото са нашите национални интереси. 

Според нея като се водим от тях, лесно ще можем да решим най-важните задачи във всички сфери на обществено-политическия ни живот и да водим просветена, мъдра, стратегически адекватна вътрешна и външна политика. 

"Ще създадем традиция за водене на политики с приемственост, гъвкавост, без комплекси, с отчитане на мощните, динамични глобални трансформации върху национална и регионална почва. Националната доктрина е, за да отрази нашия стратегически светоглед днес, да се видим в конкретния исторически момент с натрупания от нас социален и културен опит. Планът на нацията би трябвало да бъде един всеобхватен стратегически анализ, за да научим за евентуалните рискове и заплахи и за да изградим надеждни и защитни механизми във всяка област на обществено-политическия ни живот с цел напредък и благополучие на личността и на обществото ни", посочи вицепрезидентът. 

По думите ѝ, националната ни доктрина е нужна, за да прозрем как занапред заедно ще създаваме, опазваме и обменяме енергията на сътворените културно-исторически ценности.
 

"Нашата гледна точка днес за нас и за света не е гледната точка на 18-то,19-то и 20-то столетие. Тогава имахме нашите национални идеали - за независима българска църква и държава. Тези идеали са съпроводени с имена в нашата история - Паисий, Софроний, Неофит Бозвели, Раковски, Левски, Ботев и Вазов. Днес ни е нужна национална доктрина с идеал и каузи, подвластна на приемственост, обновяване на историческото съзнание и спасена от предходни изтощаващи и отблъскващи партийно-политически страсти", смята тя. 

По думите ѝ, само с национална доктрина с утвърден стратегически светоглед ще можем да участваме в променящия се външен свят и ще имаме тежест в международния баланс. 

"Убедена съм, че синдромът на обгрижване от великите ни обрича на бездействие, подчиненост или враждебност", каза още тя.
 Маргарита Попова

Няма коментари:

Публикуване на коментар