Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2016 г.

Първо им отвориха широко вратите, сега ги търсят къде са

Хаотичните движения на европейски правителства и институции от началото на бежанската криза, която сами докараха на целокупния Стар континент, изглежда са в състояние постоянно да достигат нови висоти.
 
И сигурно щяхме да ги сметнем просто за комични, ако не ставаше въпрос за нещо много сериозно.

Първо широко и безусловно отвориха вратите и всеки осмелил се да изрази съмнение в европейската толерантност, беше заклеймен. После се затюхкаха, че нещо не са преценили както трябва и, докато междувременно някои от така ожалваните бежанци се оказаха съвсем не толкова безобидни и налетяха на европейките, започнаха една по една да захлопват шенгенските порти.

Сега, както се оказва, в дружелюбна и гостоприемна Европа са изчезнали десет хиляди малки бежанци и никоя от прехвалените европейски служби не знае къде са. И при цялата либерално европейска добронамереност голяма част от най-малко виновните за бежанския хаос могат да се окажат жертва на трафиканти. Само за първия месец на тази година пък при опит да стигнат до безопасна европейска територия, вече са се удавили толкова бежанци, колкото към септември 2015-а.

А на фона на всичко това, мастършефът, който гордо забърка цялата бежанска каша Ангела Меркел даде поредния си заден ход, като обяви, че бежанците могат да останат в родната й Германия само временно, а след края на войната ще си ходят кой откъде е. 


Само че може да се окаже, че първо ще трябва да ги намерят, а чак после да ги депортират, докато се опитват да обяснят на европейските граждани как превърнаха държавите им в разграден двор, където в крайна сметка никой вече не се чувства комфортно.



Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар