Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2016 г.

300 лева глоба, ако караме автомобила си без винетка

Новите стикери могат да бъдат закупени от над 3300 разпространителски пункта
 
300 лева глоба ни чака, ако караме автомобила си без винетка извън града или със стар невалиден стикер.

Срокът на старите стикери изтече вчера и от днес, 1 февруари, трябва да имаме залепена нова винетка на предния прозорец.

Цената на новите стикери за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лева.

Според Закона за движение по пътищата, ако пътно превозно средство за превоз на товари, с допустима максимална маса 12 т бъде хванато без винетен стикер, глобата, която КАТ ще наложи на шофьора е 3 бона.

За автобус с повече от 8 места за сядане, който се движи по републиканските пътища без заплатена винетна такса глобата е 1500 лв., а за автомобил с 8 места санкцията е с 900 лв. по-малка.

От пътната агенция съобщиха, че до момента са продадени около половин милион винетки за леки коли, а общо събраните приходи от пътни такси са над 66 милиона лева.

Новите стикери могат да бъдат закупени от над 3300 разпространителски пункта, включващи бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областни пътни управления и други.

Право на безплатна годишна винетка за леки автомобили имат хора с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.

За целта Агенция "Пътна инфраструктура" е предоставила на дирекциите "Социално подпомагане" 177 525 безплатни годишни винетки на стойност над 17 млн. лева.




Няма коментари:

Публикуване на коментар