Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (25-29 януари)

Понеделник, 25 януари

Да започнем с добрата новина. Няма да ви напускам, братя и сестри! Отказвам се да ставам дилър на трактори, фадроми и редосеялки. Няма търсене. Обаче установих, че има голямо търсене на калашници. Та ще се оглеждам за връзки с военните заводи, да видим ако мога там да се вредя. Тоя народ не смята скоро да оре и да сее. Друго има на ум май. Е, може и юни…

Другата добра новина е, че цените на горивата падат. Засега само в Македония. Тамошната комисия по енергетика свалила цените с 3,5 денара, поради падането на цените на петрола на световните пазари. И сега бракята ще зареждат дизел по 39 денара (0.63 евро или 1.23 лв.) Бензинът пък е на 1.84 лв.

А у нас и бензинът, и дизелът са се вкопчили в двата лева като тъща в парапет и не смеят да мръднат на повече от стотинка-две надолу. В анализ на БСК се посочва, че от декември 2014 до декември 2015 А 95 е поевтинял с 12.2%, а дизелът - с 9%. Докато цената на петрола е намаляла почти наполовина - с 43.4%. В средата на януари 2016 г. България се оказва с едни от най-скъпи горива преди облагане - 0.465 евро за бензина и 0.473 евро за дизела.

"Стандарт" успокоява: "Бензинът пада до 1,75 лв. за 8 март."

Добре, добре! Тате ще ми купи колело… Марешки от декември продава бензина с 30-40 ст. по-евтино от „ЛУКойл” и другите големи играчи. Излиза, че те няма да го стигнат и на 8-ми март. Евентуално на 1-ви април…

Цени по Марешки на 11 януари 2016 г.

Въпреки ниските цени, Марешки твърди, че си докарвал умерена печалба. Значи монополистите си докарват неумерена. Ами намерили са село без кучета…

Според др. Овчаров, за да се регулира пазарът, КЗК трябва да каже има ли картел. Обаче КЗК не иска или не смее да каже. На сегашната комисия мандатът ѝ изтече преди половин година, но нова не се избира. Защо ли? Казано е: „По делата им ще ги познаете.” И това не се отнася само за съдиите и прокурорите, а и за КЗК.

Но не бих обвинявал и само Комисията. Тя направи анализ на сектора на горивата през далечната 2011 г., който показа, че основната причина за високите цени у нас е монополът върху данъчните складове. 80% от тях са на ЛУКовете. И наемът, естествено, е такъв, че да прави вноса неизгоден и да елиминира конкуренцията. КЗК препоръча държавата да изгради собствени данъчни складове, за да се премахне рекета на ЛУКовете, или да подпише междудържавни спогодби със съседите ни, за да могат нашите вносители да ползват складове на тяхна територия. Дали някой от парламентарните дебелогъзници, наричани за благозвучие народни представители, се загрижи за решаването на този кардинален за икономиката проблем? Или може би правителството? Горивата са сред структурообразуващите цената фактори във всяко производство. И веднъж населението се ограбва директно през цените на горивата, а втори, трети и десети през цените на другите стоки. Да не споменаваме огромните проблеми с отчетността при ЛУКовете и съпротивата срещу измервателните уреди. И върхът на нахалството е, че монополистът твърди, че работи на загуба. При най-високи цени преди облагане, при пет пъти по-ниски заплати в сектора в сравнение с европейските, да си на загуба осем години подред се иска голям майсторлък. Е, то не е некой майсторлък, за който можеш да разкажеш на вечеря. То са данъчните злоупотреби, прехвърлянето на печалби към дъщерни дружества или офшорни фирми, пране на пари.

Дано не станахме досаден. Но се налага да сме по-подробен, защото подозираме, че господин премиерът не ги знае тези работи. Иначе веднага щеше да вземе мерки! Той внимава главно за цената на тока, щото е бит от ток. Обаче, ако беше ходил на фронта, щеше да знае, че много рядко два снаряда падат в една и съща яма.

Годишният доклад на „Трансперънси интернешънъл” за 2015 г. нарежда България на 69-то място по корупция сред 168 държави. Същото място заемахме и миналата година. Което говори за какво? За стабилност, естествено.

Вторник, 26 януари

Ебльо, се оказва и Лъжльо. Грозно се отмята от думите си: „На 14 януари от 9.30 до 12.30 часа съм изпращал текстови съобщения само на 5 жени. Никога не съм казвал, че тези съобщения имат интимен или сексуален характер.”

Верно, не си? Па ние го чухме с ушите си, бе!

Тоя Ясен, да ви кажа, е много тъмна фигура. Завършиел е Магнаурската школа в Симеоново. Станал е член на ВСС от „квотата” на „Атака”.

През 2006 г. гл. прокурор Филчев внесе във ВСС отчет за дейността на прокуратурата по сигналите за корупция на магистрати през периода 1999 - 2005 г. Един от разследваните беше Ясен. Посредничил за пускането под гаранция на Янко Никифоров, един от лейтенантите на Клюна, арестуван с цял арсенал – автомати, тротилови пресовки, ръчни гранати, наркотици… По неофициална информация на "Дарик радио" прокурорът и следователката получили подкуп за освобождаването на Никифоров. Работата била уредена от "посредник на име Ясен", с когото се срещнали в казиното на хотел "Принцес".

После Пеевски превзе ВСС и всичко беше замазано. През 2007 г. Пеефски и Ясен са колеги в следствието, работили под ръководството на Петьо Евро. За Пеефски е малко пресилено да се каже работил, защото няма нито едно дело… После Тодоров влиза във ВСС. После предлага Цацаров за главен прокурор. Тогава изглеждаше, че Цацата е кандидатура на Бойко, но към днешна дата не изглежда баш така. По-скоро прилича да е на Пеефски.

Лани, когато се сформираше Националният съвет по антикорупционни политики към МС, първият член, избран от ВСС, беше Ясен Тодоров. Тогава Кристиян Таков писа във ФБ: "Който се съгласи да влезе в т. нар. "съвет“ по т.нар. "антикорупция“ след като там вече е Ясен Тодоров, ще облее името си с позор“. А министър Христо Иванов директно го обвини, че е свързан с „криминалния преход”. Та се наложи с процедурни хватки да го разкарат от тази комисия, за да не я петни. Самият Борисов тогава пееше друга песен – че членовете на ВСС са загубили легитимност и трябва да бъдат сменени.

В Бяла Слатина кръстили площад на видната комунистка Цола Драгойчева. Предложението е на общинския съветник и шеф на червените в Бяла Слатина Валери Борисов и е подкрепено от всички общинари.

Мамка ви недоубита!

Борисов връчва на кмета символичната табела с новото име

На площада и досега е имало паметник на баба Цола. На Живков паметник, на Цола паметник. Кръщават си улици и площади… През 2008 г. признателното гражданство на Червен бряг кръсти улица на Пеко Таков. Сред подписалите петицията беше и големият демократ Любен Дилов-син. Да, това е истината. Отдавна да сме забравили и комунистите и комунизма, ако не бяха демократите. Някои демократи, може би дори повечето…

Сряда, 27 януари

Меглена Кунева мъцна най-после. Поиска оставката на ВСС заради поредицата от скандали в съвета.

Видяхте ли, госпожа Кунева!? Не боли.

Но за съжаление този героичен жест малко закъсня. А няма нищо по-смешно от герой, който е пропуснал времето за подвиг.

И ГЕРБ поискаха оставката на ВСС. Както точно коментира Медиапул, част от РБ, начело с Кунева, се втурна да помага на ГЕРБ да изиграе ролята на гущерчето и неговата опашка.

Прогресивните сили в съдебната система (под прогресивни сили имаме предвид тези, които мислят като нас) изтъкват истинските мотиви на този безвъзвратно закъснял акт: намиране на изкупителна жертва и спасяване на главния прокурор Цацаров.

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Нели Куцкова вика, че искане за оставка на целия ВСС е противоконституционно. „Ако парламентът е недоволен от работата на излъчените от него членове на ВСС, има процедура за смяната им.”

Малко ни е неудобно да противоречим на шефа на ССБ, но процедура няма! Вече няма. Единственият член, по който НС можеше да им поиска оставките, Чл. 22, ал. 6 (системно неизпълнение на задължения или уронване на престижа на съдебната власт) е обявен за противоконституционен с решение на КС от 1994 г.

Какво би станало, ако ВСС реши да подаде оставка? Нищо. Трима от членовете на ВСС са такива по право – главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. Тъй че Лозан Панов, Георги Колев и Цацаров продължават. До тук е 2:1 за лошите. 11 от членовете на ВСС се избират от органите на съдебната власт - съдиите избират шест души, прокурорите трима, а следователите двама. Ако приемем че всички или поне повечето съдии споделят позициите на ССБ и като имаме предвид, че прокурорите и следователите споделят напълно позициите на Цацата и Пеефски, то в тази квота имаме 6:5, тоест, до тук общият резултатът става равен - 7:7. И всичко е в ръцете на НС, което избира останалите 11 членове на ВСС. И в най-смелите си очаквания не бих заложил на това, че ГЕРБ, АБВ, ПФ, че дори и РБ, ще изберат хора, които ще застанат на страната на Лозан Панов.

Сексскандал в Синода. Младо попче, чието име не се съобщава, подало до Софийския районен съд жалба за сексуален тормоз срещу главния секретар архим. Герасим. Мискинин!

Дедо Герасим опитал първо с добро, но не срещнал взаимност. Затова засилил натиска - "Днес на дядо му се спи, но няма с кой". Накрая вече се принудил да мине към директни заплахи: "Ще те уволня и църквата ще ти се стори тясна, никъде няма да можеш да си намериш работа…"

Архимандрит Герасим

Изобщо целият арсенал, който се прилага в такива случаи.

Помня преди години един младеж разказа как Яне Янев, му правел sexual harassment почти със същите средства. Яне естествено отрече. Дори се ожени, за да докаже, че е хетеросексуален. Един ми разправяше, че когато чиновничката ги обявила за съпруг и съпруга, Янето се ръкувал с булката. Никакви такива горчиво-морчиво! Просто я ръкувал…

Както и да е. Днес Янето е щастливо женен. Съпругата му е съдебен помощник. Беше, де… Щото новият шеф на СГС Калоян Топалов се оказа гадняр.  Решил да препита съдебните помощници. И госпожа Галя Янева получила на теста 3 от 34 възможни точки. За този тест казват, че бил елементарен и не затруднявал дори хора без юридическо образование. Но госпожа Галя я затруднил. Явно тя пада и малко карък, щото обикновено само с налучкване се изкарват между 6 и 10 точки. И за това си невежество г-жа Галя Янева е получавала 2000 лв. заплата и чудесни възможности за бъдеща реализация в съдебната система. Което обяснява защо Янето обикаляше телевизиите и ревеше като шотландско пони.

Четвъртък, 28 януари

В четвъртък вечер лидерите на остатъчния РБ се събрали да мислят за нов министър на образованието. Нали Бойко им поръча до утре да са измислили нова кандидатура. Кунева се самопредложила. Тя верно е като свлачище, нема спиране! Но освен от нейната партия я подкрепило единствено другарчето ѝ от СДС Лукарски. Интересно ми е само защо не предлагат Дани бой за министър. Дали той не иска, или тя много иска?

Мъка ни е за Тошко, отиде си бадева. Изобщо не бил против робството, дори напротив. А това за културното съжителство си висяло в програмата от има-няма десетина години. В мотивите, които спомена Борисов, няма нито един верен. Но всичко това е без значение. Министерстването на Тодор беше приключило от доста време. Просто Борисов си запази това уволнение за по-подходящ случай. И той дойде. Понеже явно само с кьорфишекът „оставка на ВСС” не можеше да се отклони вниманието от доклада на ЕК, та затова се добави и уволнението на министър. Тодор падна жертва на доклада. Падна, за да се прикрият истинските причини за дереджето на съдебната система и буксуването на съдебната реформа – яростната съпротива на Цацаров, неискрената подкрепа на Борисов, конформиската позиция на реформаторите.

Снимка Хр. Комарницки, в. „Сега”


И да имаше робство, и да нямаше робство, Тодор все падаше жертва. За патриотичната българска общественост, поне за тая, която наблюдавах във ФБ, това беше без значение. Достатъчно беше да се спомене думата робство, за да се извадят патриотичните барабани. Точно като негрите, за които разказва Селин. През цялото време биели тимпаните - „ту защото има луна, ту защото няма луна… А после, докато я чакат луната… Все за нещо...”

Разбира се, че трябва да милеем за миналото. Но си мисля друго. Ако хвърляхме за настоящето една десета от грижата и емоцията, които отдаваме на миналото, вероятно днес нямаше да отчитаме 26 ялови години. Ялови за нас, де, за други бяха берекетлии.

Като казах негри, та се сетих. Ято от стотина пойни лебеди е забелязано в нивите до кв. „Лозово” в Бургас. Предполага се, че лебедите няма да продължат на юг и ще останат там, защото зимата е мека. Забелязани са първо от жителите на кв. „Победа”, които веднага изработили планове за изхранване. Не на лебедите, естествено… Ако видите циганин да храни лебед, да знаете, че много скоро лебедът ще храни него. Един лично ни разправяше, че по-вкусно нещо от лебед с кисело зеле не бил ял. Но, вика, кисело зеле се намира много трудно, щото българите го крият по мазите.

Петък, 29 януари

След нов кръг преговори и тежки пазарлъци партиите от остатъчния РБ кандисали да предложат Кунева за министър на образованието. Пустата му Кунева, като дялан камък е, къде го туриш, все пречи. Май не беше така, ама карай…

Като постигнали туй трудно единство, остатъчните реформатори пратили SMS на Борисов: „Меглена Кунева е”. Той по навик го препратил на Лозан Панов…

Българското образование е преживяло какво ли не, ще преживее и Кунева. Но да вземе малко да си припомни историята. Да не изтърси пак нещо, като това, че Съединението е извършено по времето на Александър Малинов, или как Крум обяснил на синовете си силата на единството със снопа пръчки. И да я разнасят пак „Господарите”.

Филчев дава рамо на Цацаров. Лично ние бихме се притеснил от такава подкрепа, но то си е негова работа. Филчев познавал каките. „Ченалова, вика, тогава беше Бечева и беше по-известна с освободеното си поведение, отколкото с правни знания. После в един момент ѝ се наложи светкавично да напусне прокуратурата. Беше 1997 г. В дисциплинарните производства става дума за това какви пари взе и как реши дело според заплащането… Това е, което прави госпожа Ченалова.”

Другата кака пък била келнерка. Завършила право, но 4-5 години работила по кръчмите. Което обяснява езика ѝ, между другото. Иван Григоров, тогава шеф на ВАС, я забърсал някъде и предложил на Филчев да я назначи за младши прокурор. Той първо отказал. „Григоров се сърди, плаче, мяучи и накрая махнах с ръка и се обадих на зам.-главния прокурор и му казах: "Вземи я тази!"... Като видите приказките им, изпълненията им, преживяванията им, ценностите им, се питате: Какво правосъдие може да се чака от хора с такъв духовен свят?”

Наистина се питаме. И дори си отговаряме! Точно такова, каквото имаме.

Палавата кака вика в „Шоуто на Слави”, че Цацата поискал от келнерката СГС да осъди на първа инстанция Цветанов! Или да го осъди и да си запази поста, или да го оправдае и да я опраскат. И тя, естествено, избрала себе си пред Цветанов, ако и да бяха близки семейни приятели. Предполагам, че Цацата нямал нищо лично против Цветанов. Но Пеефски пое публично в НС ангажимент да му скрие на Цецерон усмивката, та затова. Да не излезе, че Пеефски не си държи на думата.

Ченалова каза още, че Янева и Пеевски били много близки и се виждали поне веднъж седмично. И запита риторично кога прокуратурата ще каже, че срещу трима български политици в Лихтенщайн се извършва проверка за пране на пари? Да напомним, че според Жабанюз разследваните са Борисов, Доган и Пеефски.

Цацата вика, че щял да разпитва Пеефски относно твърденията на палавата съдийка. Не каза дали ще разпитва себе си, но то се подразбира. Обаче оставка нямало да подава. Не е, вика, Христо Иванов човекът, дето ще ми я иска. „Иванов, вика, няма полезен ход… Какво друго може да направи освен да търси виновник… да ми иска оставката.”

Така е. А Цацата има полезен ход. Полезен и за него, и най-вече за обществото. Но засега се назлъндисва…

Ами това е. Айде и да вземете да се стегнете! Ново изследване на СЗО твърди, че сме извън десетката на страните с най-голяма консумация на алкохол. Демек и като пиячи ни нема никакви. От трите главни приоритета на всеки истински българин комай ни остана само хапването.

Разбирам, че ви се ще да умрете със запазено сърце, здрав черен дроб, функционираща жлъчка. Но не мисля, че някой ще ви го признае… И освен това струва ми се някак по-оправдано човек да умре болен, отколкото напълно здрав. Не ли?

Познавах една пенсия с черен дроб на пълен въздържател, кръвно 120 на 80, пулс 72. Правеше по 200 коремни преси и 100 лицеви всеки ден. И умря от запек. Та казвам да си пиете пиенето, щото после ще чакате некой да дойде да ви прелее. Те съвременните опечалени как преливат… Има и повод. Малък Сечко щял да е по-топъл от обикновено. И тя зимата минала, а вие още сте актуални. Така че почерпете се за успешно преживяната зима. Както сме казал, пилците могат и да се броят на есен, но пенсиите се броят на пролет.





 
Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар