Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2016 г.

Шопска ли е шопската салата?

Символът на българската национална кухня, всъщност е от най-малко традиционните ни ястия
 
Най-типично българските продукти са сиренето и киселото мляко.

Но най-известната сред чужденците българска храна е шопската салата. Ястие, което всъщност няма нищо общо с българската история и корените, но пък за сметка на това отдавна е българска запазена марка.

Всъщност емблематичната шопска салата е продукт на туристическата реклама. Създадена е през 1956 година от професионални готвачи на „Балкантурист“ и за пръв се появява в менюто на ресторант „Черноморец“ в известния в соцвремената курорт „Дружба“.

Първата рецепта за шопска салата дори не съдържа сирене – продукт, за който наистина можем да претендираме, че е традиционно български. По онова време рецептата включва печени чушки, домати, краставици, лук, магданоз, люта чушка, олио и оцет. През 70-те и 80-те години шопската салата става толкова популярна сред чуждите туристи в България, че се превръща в национален символ. Предполага се, че е наречена шопска заради настърганото отгоре сирене - шопите са били известни с белите си носии.

От България рецептата се разпространява и в съседите ни Сърбия, Македония и Румъния. Популярна е още в Чехия и Словакия, където също присъства в менютата на заведенията, но без печените чушки.

Преди две години допитване в Европейския парламент даде повод за национална гордост, защото се оказа, че родната шопска салата е любимото ястие на европейците.

Друга запазена марка на българската кухня е чевермето – цяло агне, опечено на шиш. Това ястие е характерно за Родопите, но се приготвя и в други части на страната.



Типично национално ястие от югозападна България е капамата. Произхожда от региона на град Разлог и е от най-популярните български гозби. Типичното за капамата е, че се приготвя от няколко вида месо – свинско, пилешко, телешко, заешко, кисело зеле, като към тази смес се добавя още наденица или кървавица и ориз. Много характерни са и подправките - черен, червен пипер и дафинов лист и нареждането на продуктите на пластове. Както при чевермето, тайната на капамата е, че се пече няколко часа на бавен огън.

И да не забравяме боб чорбата и много харесваната от чужденците баница, сармите, гювеча, таратора, шкембе чорбата, мусаката. 

Повечето от характерните за българската кухня ястия присъстват и в кухнята на съседите ни от региона. А рецептите са се формирали през вековете като смесица от европейски и азиатски традиции.




No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар