Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2016 г.

Военният министър е на път да се раздели с поста си

Заради министъра на отбраната управляващите може и да не подпишат
новото коалиционно споразумение


Военният министър Николай Ненчев ще се раздели с поста си, говори се в политическите среди.

Това била причината той да се дърпа да преподпише коалиционното споразумение на реформаторите с ГЕРБ. Заради Ненчев, който е и лидер на БЗНС, Реформаторският блок и ГЕРБ са изправени пред конфуза да не сключат меморандума, който обсъждат вече два месеца. Това е нещо като анекс или по-скоро освежаване на споразумението, по което се управлява държавата. Само че в него реформите ще се изредят детайлно, в подточки, и към всяка от тях ще има срок.

“Не е нужно ново подписване. То няма да промени нищо, само ще покаже разцеплението между нас”, обяснявали от лагера на Ненчев защо той отказва категорично да положи подписа си. Традиционно той винаги е бил по-близо до лагера на Радан Кънев.

На същото мнение - че не трябва да се подписва повече с ГЕРБ, са също лидерът на НПСД Корман Исмаилов и представителите на Гражданския съвет, най-вече Гроздан Караджов и зам.-шефът на парламента Иван Иванов. Фактът, че дори само една партия - ДСБ, сега няма да се включи, компрометира бъдещия документ, твърдят критиците на документа.

Дори реформатори, които са против подписването на анекса, обаче отчитат като ненормално раздвоението на Ненчев - хем да е част от правителството, хем да не подкрепя основата му, каквото представлява всъщност документът.

Независимо от разнобоя в оценките по меморандума реформаторите вече имат идеи кой от средите им може да наследи Ненчев. Споменават се поне две имена - това на проф. Даниел Вълчев от ръководството на “Движение България на гражданите” и на Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Съществувал и трети вариант - отбраната да поеме вицепремиерът Томислав Дончев - единственият вицепремиер, останал без портфейл.

При сходни обстоятелства с ресори се сдобиха Румяна Бъчварова - с вътрешните работи, и Меглена Кунева - с образованието. До този вариант обаче премиерът Бойко Борисов ще прибегне само ако реформаторите не излъчат номинации. Нещо, което е малко вероятно, направо изключено. Както винаги досега, Борисов ще остави да се разберат в блока.

От друга страна не било ясно как ще реагира министър-председателят на неловката ситуация да не успее да подпише меморандумая при положение че това е анонсирано многократно. “Докога ще продължи да проявява такова свръхтърпение към реформаторите? 10-има да са в опозиция, да ни дават 13 сигурни гласа в
пленарната зала, а в същото време да държат 1/3 от министерствата”, възмути се пред “24 часа” близък до лидера депутат от ГЕРБ. И добави, че такива са настроенията на почти всички в парламентарната група на Борисов. 


В същото време реформаторите непрекъснато изтъквали, че всичко хубаво в държавата се случва благодарение на тях. “А петимата лидери не могат да се съберат заедно в една стая и да се разберат да положат подписи под един лист”, дивят се в ГЕРБ. И приведоха пример и от последните часове - министърът на правосъдието Екатерина Захариева отишла при депутатите от РБ, за да им представи проекта си за Закон за съдебната власт, но след срещата реформаторите обяснили, че не са много доволни.

За стола на Ненчев се спряга и името Бойко Ноев - бивш военен министър от кабинета “Костов”.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар