Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2016 г.

Защо Пеп смени Мюнхен с Манчестър?

Гений или галеник на съдбата е Гуардиола?
 
Обикновено футболистите не разкриват пред света това, което се случва в кухнята на отборите. 

Но очевидно това правило за "Манчестър Сити" не важи. 

"Всеки знае, че назначаването на Хосеп Гуардиола на "Етихад" е неизбежно. Бих се радвал да работя с него". Това заяви Джо Харт в навечерието преди новината да бъде официално обявена. Забележка – вратарят каза още, че се чувства добре под ръководството на Мануел Пелегрини, но това нямаше значение, защото бъдеще бе предначертано.

От офисите на "Етихад" дойде потвърждението – следващият мениджър на "Сити" е Пеп. Според някой това е надценен специалист, според други може да промени всеки един тим на света. Гений или галеник на съдбата? Отговор на този въпрос трудно може да се даде от престоите му в "Барселона" и "Байерн" Мюнхен. Но с работата му в Англия най-накрая ще стане ясно кое от двете е каталунецът.

Някои твърдят, че Пелегрини е добър треньор, но не в "Реал" и "Сити". Той успя да надскочи себе си с по-слаби клубове, но в грандовете нещата определено не му се получават. Фактите говорят как се справи в "Малага" и "Виляреал". С "Жълтата подводница" стигна до полуфинал в Шампионска лига, с андалусийците до четвъртфиналите, където отпадна от "Борусия" Дортмунд по невероятно драматичен начин. Всичко до тук е добре. С тези отбори обаче така и не направи нещо голямо срещу "Реал" и "Барса". В "Сити", уви, не намери универсален лек на болестта и така не се противопостави на каталунците в Европа. Да, спечели Висшата лига, но главният фронт не беше това, а пробив в Шампионска лига.

А клуб с такива играчи и амбиции се нуждае от треньор-победител. Треньор, при когото искат да работят звезди от най-висок ранг. Треньор, който знае как да обучава отбора си и да го промени тактически до неузнаваемост. Кой друг е по-подходящ по тези критерии, ако не Гуардиола?

Важно е, че Пеп е от тези специалисти, които подбират играчите си по неговата схема, а не обратното (и тези треньори в днешни дни могат да се преброят на пръстите на едната ръка). В "Сити" той ще разполага с екип от състезатели, които пасват на философията му – качествен защитник в лицето на Компани, плеймекъри като Де Бройне и Давид Силва и, разбира се, Кун Агуеро. Но ако Гуардиола иска нови играчи, собствениците на "Сити" едва ли ще бъдат в състояние да му откажат – със сигурност това е било едно от условията му за преминаването на Острова.

И какво ще получи испанецът от всичко това? На първо място – ново предизвикателство. Не е тайна, че Висшата лига постепенно събира всички звезди и разполага с най-много пари. Там той ще се сблъска с Юрген Клоп (стар приятел от Бундеслигата), Арсен Венгер (срещали са се в Шампионска лига), Маурисио Поченито (припокриване в Испания), Клаудио Раниери... Сега си представете, когато "Челси" и "Манчестър Юнайтед" вземат своите звездни мениджъри от най-високо ниво.

Освен това самият Гуардиола заяви, че напрекъснато търси нови приключения, не е в стила му да се заседява дълго време на едно място. В интервю за Sport1 той обясни причините за напускането на "Байерн". 


"За 3-4 години в един клуб вече си постигнал всичко. Нуждаеш се обаче от врагове, за да ставаш по-добър. Освен това пред себе си трябва имаш нови и нови предизвикателства, за да се развиваш".

Пеп ще получи в Англия не само шанс за това, но и да реши кого да купи и кого да продаде. А всички знаем, че в "Байерн" не беше точно така и най-яркият пример е Артуро Видал. Сега в ръцете си ще има неограничен трансферен бюджет, ще е в състояние да направи свой филиал на "Барселона" в Англия. Бъдете сигурни, че Пеп ще създаде свой личен проект в "Сити" и следващият сезон във Висшата лига и Шампионска лига ще е много интересен.

И още той може да даде отговор на въпроса – гений или галеник на съдбата е Гуардиола.



Сергей Титов, Championat.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар