Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2016 г.

Съдиите разбиха по пари в КТБ неизбежните тарикати и комсомолци

Оказа се, че неизбежните тарикати, комсомолци, десари и партийци са абсолютни бойскаути в сравнение с авторитетите от съдебната система

На 9 февруари 2016 г. индиецът с английски паспорт Джавер Санджу дръпна джойнт на ски лифта и се метна смело на една от големите писти в курорта. 

Приятно напушен, той не знаеше, че всеки ден от началото на сезона поне 25 топскиори като него финишираха в шейната на планинските спасители.

И така един рязък завой превърна иначе равния живот на 30-годишния компютърен специалист във филм с повече адреналин от продукциите с Джеймс Бонд. Джавер падна лошо по глава и загуби съзнание. После отвори очи, видя за първи път в живота си как изглежда пистата нощем и чу това, което никой скиор в цивилизованата част на планината не бе чувал от десетилетия – вой на вълци.

Като истински екшън герой Джавер Санджу не остави нищо на случайността. Изу скиорските обувки и както бе по чорапи, изкатери за секунди най-близкия бор, за да изкара нощта, впил нокти в клоните му.

След 12 изтощителни часа на дървото индиецът не повярва, че свирепите му страхове бяха безобидни халюцинации. С английски паспорт във вътрешния джоб, той нямаше как да знае, че в България хищниците не вият по пистите, а тихо държат депозити в Корпоративна търговска банка на площад “Батенберг” в центъра на София - на цели 155 километра от снежната планина.

Иначе ние, много преди Джавер да си купи самолетен билет за България, си знаехме за неестествено щедрите проценти по влоговете в гостоприемната банка на властта. Последният списък на синдиците обаче ни изненада наистина приятно - оказа се, че неизбежните тарикати, комсомолци, десари и партийци са абсолютни бойскаути в сравнение с авторитетите от съдебната система.

Невероятно, но обичайните заподозрени депутати имат едва 65 влога в КТБ. Министрите - бивши и настоящи, държат скромните 50. Съдиите обаче са номер 1 в списъка - 184, прокурорите - 152, а следователите, които никой не знае какво точно работят в последните години - 72. Разбира се, иначе малочисленият Висш съдебен съвет - любимец на Европейската комисия, чрез различни свои представители и роднини участва с 28 специални депозита.

Тук в никакъв случай не искам да кажа нещо лошо за нашите магистрати - за хората, които така всеотдайно поддържат държавността и вече 27 години ни карат да се чувстваме винаги сигурни и спокойни за физическата си цялост и бизнес.

Всеки може да държи депозит в която банка пожелае. Тук няма нищо незаконно. И съдиите, прокурорите, следователите не са изключение. В никакъв случай не бива да ни смущават също 5- и 6-цифрените спестявания срещу имената им в списъка на КТБ. Това са съвсем нормални неща - обикновено съпругът или съпругата имат успешен бизнес, продали са наследствени имоти или са спечелили куп пари от търговия с акции в онези така успешни за всички години.

Не бива никой дори и да си помисля, че рекордните влогове на съдии, прокурори и следователи в тази банка - символ на уродливия преход, са директна проекция на световноизвестната с неуспеха си българска съдебна система. Или по-просто казано - абсолютно е забранено даже и за миг да ви хрумне, че всички тези стотици провалени дела за корупция и всевъзможни други тежки престъпления са били осребрени отчасти в тези тихи магистратски депозити.

Особено пък тази седмица, когато във Варна вкараха в затвора мъж, убил котка, а в София оправдаха окончателно Бисеров и Батко Веселин Георгиев, който, ако случайно сте забравили, преди 8 години като шеф на пътния фонд даде строителни обществени поръчки на братята си за скромните 34 милиона лева.

В Америка сигурно няколко различни щата щяха да го изпекат на електрическия стол, но в България, оказва се, всичко е било не само абсолютно законно, но даже самият закон пречел на Батко да прекрати сключените договори с братчетата си.

И това не е всичко. Батко нямал вина и за спрените заради скандала с него плащания на 160 милиона евро по програмите ИСПА и ФАР. За това били виновни журналистите, които публикували неподходящи и изобличаващи материали в медиите.

Сигурно сте леко изненадани... но я се стегнете! Всичко това е официално написано в мотивите по делото на магистратите в черни тоги. 


Да, същите, които се оказаха номер 1 в последния списък на КТБ.


Слави Ангелов, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар