Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2016 г.

От Кремъл настояват Интерпол да включи Михаил Ходорковски в списъка на издирваните

Ходорковски е обвинен от Москва, че е организирал убийството през 1998 г. на кмета на сибирския град Нефтеюганск Владимир Петухов
 
Бившият съсобственик на руската петролна империя Юкос Михаил Ходорковски няма да промени своите планове или да ограничи пътуванията си по света, ако бъде обявен за международно издирване. 

Това заяви говорителката му Олга Писпанен, съобщава "Ведомости".

Ходорковски, който сега живее в Лондон, е обвинен от Москва, че е организирал убийството през 1998 г. на кмета на сибирския град Нефтеюганск Владимир Петухов, влязъл в данъчен конфликт с Юкос. Федералното следствие съобщи в края на м. г., че обявява Ходорковски за международно издирване и ще вземе всички мерки да му се потърси отговорност. Вчера руският офис на Интерпол обяви, че е изпратил до централата искане да включи Ходорковски в списъка на издирваните от организацията, напомня печатът.

Съдебната система в демократичните страни е независима и ще може да вземе предвид всички нюанси на това дело, убедена е говорителката на бившия петролен магнат, пише "Ведомости". Искането на Москва се проверява от генералния секретариат на Интерпол; това може да стане бързо, а може да се точи и два месеца, обяснява експертът Александър Волеводз. Ако централата реши, че Ходорковски не е преследван по политически или расови мотиви, в базата на Интерпол ще бъде записано, че той се издирва.

До момента Великобритания не е предала на Москва нито един от хората, споменати в т. нар. дело Юкос, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си. Във връзка с фалита на компанията арбитражът в Хага реши по-специално Русия да плати обезщетение от 50 милиарда долара на бившите й акционери.

Обявяването на Ходорковски за издирване от Интерпол е принципен въпрос, коментира бившият главен юрист на Юкос Дмитрий Гололобов, който е в списъка на издирваните от организацията вече 11 години.

"Много е показателно дали новото либерално ръководство на организацията автоматично ще признае за политическо делото срещу него - както стана с бившия президент на Украйна Янукович, или не", пояснява той.
 

"Независимая газета" помества мнения на експерти, убедени, че Ходорковски няма да има сериозни проблеми на Запад, но натискът срещу неговата фондация "Открита Русия" в самата страна ще продължи.

"Дори ако се изпрати до Великобритания формално искане, Ходорковски няма да ни бъде предаден", прогнозира политологът Алексей Макаркин. Но според него глобалната задача е да бъдат сплашени привържениците му в Русия, по-точно да се засили натискът върху онези, които приемат подкрепа от него в предстоящите избори, и върху служителите в "Открита Русия".

Аналитикът Константин Калачов също смята, че искането до Интерпол е морален натиск върху Ходорковски и екипа му, опит да се затрудни пребиваването му на Запад. Но най-вече "сигнал от руската власт до Ходорковски - спри да развиваш политическа дейност, и опит да бъде представен пред мнозинството за външен враг", казва той.

Михаил Ходорковски

Няма коментари:

Публикуване на коментар