Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2016 г.

Как се изтрайва мъж преди и след Свети Валентин?

Да си влюбен в днешно време е по-скоро нещо екзотично (затова се празнува, вероятно)
 
Честно казано, този Свети Валентин (Ден на влюбените) така и не ме спечели. 

Вероятно заради натрапчивата сълзлива шумотевица и сърцатата надпревара на търговците да те бушонират в червено буквално от всеки ъгъл. 

Да си влюбен в днешно време е по-скоро нещо екзотично (затова се празнува, вероятно). Разлюбените пък са дискриминирани – не само че са мнозинство, но и празник си нямат. То и любовта си няма празник, но това е друга тема. Важното е да се подаряват сърчица, шоколад и вино. 

А след романтичното ухание на валентинките, затъваме отново в недотам валентинковото си ежедневие. И разбираме, че до нас човекът не е чак толкова валентинков. Написах този текст за дами с чувство за хумор, пропорционално на изпълващата сърцата им светивалентинкова влюбеност.
 

Наясно сте, мили дами, че мъжете трудно намират маслото (бирата – винаги!) в хладилника или приготвената в гардероба риза. Това е така, защото биологично те са устроени да имат т.нар. „тунелно виждане“, което означава, че виждат обекти на далечно разстояние с много тесен периметър. Сиреч, като Ви пита за нещо къде е, дайте му детайлни указания (почти като в казармата) за нахождението на търсения предмет и ще си спестите излишни мрънкания.

Не засипвайте със словесни тиради половинката си (не сте в семеен сериал), когато чете вестник или гледа телевизия. Мъжете са програмирани така, че не могат да вършат две неща едновременно, за разлика от жените, които с лекота се справят дори и с повече дейности накуп. В случая напразно си хабите думите – той просто няма да Ви чуе. Не се нервирайте от дразнещото прещракване на каналите, това му е вродено и няма как да го откажете от този иначе така забавен навик.

Когато сте на път, не се опитвайте да бъдете навигатор. Жените трудно се оправят с карти или с навигацията на смартфона (така казват мъжете) и ще си навлечете излишни спорове. Още по-неприятно ще стане, ако спрете да попитате за пътя. Мъжкото му достойнство ще бъде поразено немедлено. Не изпращайте на пазар половинката си без изчерпателно приготвен списък. Най-добре е да опишете и количеството, и името на производителя, за да си спестите безкрайните обаждания, докато вие сте на кафе с приятелки.

Мъжете не обичат да говорят, но са добри слушатели (слава богу, нали). Все пак не прекалявайте с красноречието си, на третия ден спрете, за да си вземете дъх. Когато той започне да върти глава настрани, значи вече не е слушател. Забравете за безкрайните въпроси, когато той се върне след тежък ден. Дръжте се като дама, т.е. бъдете Пич!
 

Не очаквайте да Ви носи цвете всеки ден. Мъжете изпитват емоции, но им е трудно да ги демонстрират, по какъвто и да е начин. За тях доказателство за любов и внимание са действията. Ако редовно изхвърля боклука, разхожда кучето и понякога мие чиниите, плаща Ви сметката за телефон и интернет – чувствата са налице.

Оставете му да си запази приятелската зона. Събирането с приятели го разтоварва и зарежда. Групата от еднакви биологични видове чудесно се справя със смъкване на напрежението.

Отминавайте без гняв вдигнатия капак на тоалетната чиния, захвърлената на стола хавлия и забравените чорапи на пода (дори и да не ухаят вече на новия прах за пране). Помнете, че това е неговата природа, а не е за да Ви дразни. Това е доказателство, че той Ви обича и се чувства уютно в компанията Ви. Yes! Доказва също, че в къщата Ви има мъж (алелуя!).

Когато един мъж каже „Обичам те“, това означава, че сте го спечелили и че той очаква същото от Вас. Т.е. очаква да го възприемете такъв, какъвто е. Вие обаче му показвайте любовта си колкото и както Ви се иска. Точно защото са различни, мъжете са интересни и нужни на жените. 


А празникът на влюбените е само едно напомняне за силата на събраните противоположности. Едно намигване за компромис и хармония. 

Това последното прозвуча хептен валентинково, ама нейсе…


Мирослава Цанева,  Delo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар