Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2016 г.

Не подценявайте грипа и не прибягвайте до самолечение

Особено при децата трябва незабавно да се потърси лекарска помощ

"Не подценявайте грипа."

Този призив отправи в ефира на Нова телевизия главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Той съветва родителите, които виждат, че децата им вече имат симптоми, да ги оставят вкъщи, а не да държат да ги пращат на училище. Така ще бъде намален рискът от усложнения, а и ще бъдат предпазени останалите деца.

Училищата и местата с много хора предразполагат разпространяването на заболяването.

В никакъв случай да не се прибягва до самолечение, а веднага да се взимат мерки, съветва още Кунчев. Особено при децата трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Д-р Ангел Кунчев очаква следващата седмица да има още засегнати от грипа области. В Стара Загора са достигнати епидемични нива. Имало още няколко области в страната, при които нивата са над средната заболеваемост за страната.

Кунчев обясни, че макар при по-голямата част от хората грипът да не преминава много тежко, при 2-3 % от пациентите могат да настъпят тежки усложнения.

Припомняме, в старозагорската болница почина 3-годишно момиченце след усложнения от грип.

Запитан може ли да се очаква грипна ваканция, предвид факта, че учениците от утре отново са на училище, д-р Ангел Кунчев отговори, че това ще стане ясно през седмицата. Експертите от Регионалните здравни инспекции и директорите на училища взимат това решение след обсъждане на базата на данните за отсъстващите. Ако броят на отсъстващите деца е над 25-30 % се обявява грипна ваканция. В тези случаи и много от учителите също боледуват, така че учебният процес не може да бъде осъществен нормално.

Кунчев не може да прогнозира дали грипът тази година ще бъде по-лек. Той отбеляза, че процентът на ваксинираните против грип у нас е крайно недостатъчен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар