Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2016 г.

Мукавей, ела!

Случаят, заради който румънският първи обвинител напусна, е дреболия пред подозренията, които тегнат над българския му колега Сотир Цацаров
 
„На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях – нищо не се случва, различно от гонения политически“ – така Бойко Борисов коментира неприятните (за България) сравнения с Букурещ по отношение на борбата с корупцията миналата пролет.

Малко по-късно, на посещение в София, бившият румънски правосъден министър Моника Маковей – един от родоначалниците на битката срещу политическата корупция в Букурещ, нарече „лъжа“ казаното от Борисов.

Но кой в България обръща внимание на чужди светила в антикорупцията – за нас тази област все още е далечна и екзотична като океанографията или опазването на дъждовните гори в тропиците. Даже днес един депутат (Борислав Иглев от БДЦ, при дебатите за избора на Меглена Кунева за министър) я прекръсти на „Мукавей“.

Вчера обаче Букурещ официално опроверга Борисов. Дори главният прокурор не е имунизиран срещу разследванията на тамошната Национална дирекция за борба с корупцията. Румънският главен прокурор Тибериу Ницу подаде оставка след „скандал“ с неправомерно използван полицейски ескорт. Скандалът тръгна от разследване на антикорупционната дирекция срещу бившия вътрешен министър Габриел Опря, сега депутат, използвал такъв неправомерен ескорт.

Редовен ескорт според румънското законодателство се полага само на 4 фигури – президента, премиера и двама говорители на парламента. За останалите политици – само при специални случаи.

А за Опря се оказа, че се е ползвал от ескорта средно по 5 пъти дневно – официални дела, частни посещения и даже партита. Този факт бе разкрит след инцидент през октомври, когато един от моторизираните полицаи в кортежа, съпровождал Опря, загина в ПТП.

Скандалът се разпростря върху главния прокурор, за когото също се оказа, че е бил назначен ескорт пряко закона. Последваха искания за оставката му, включително от Моника „Мукавей“, сега евродепутат. И вчера той я подаде.

Случаят в България дори не би се броил за скандал. Настоящият Висш съдебен съвет например дълго време използва син буркан за специален режим на движение на свой автомобил, макар такъв да не му се полага по закон. Даже Христо Стоичков като треньор на футболните национали преди време си беше монтирал буркан на частната кола. Такива неща у нас не водят до оставки.

Случаят, заради който румънският първи обвинител напусна, е дреболия пред подозренията, които тегнат над българския му колега Сотир Цацаров – случаят „Яневагейт“, „Ти си го избра“ и още шкаф нередности. Въпреки това оставката е далеч от умовете на българския главен прокурор (и на избралия го ВСС), както стана ясно напоследък. Нито има кой да му я поиска, защото у нас той губи имунитет само в случай, че убие.

Въпреки критиките и неблагоприятните сравнения с Румъния – включително в последния евродоклад и въпреки нулата присъди за корупция срещу български политици, Цацаров не е съгласен с констатацията на Брюксел, че не се бори срещу корупцията и организираната престъпност.

А днес държавното обвинение даде и поредно „доказателство“, че работи – повдигнатите обвинения срещу четиримата украинци за опита за убийство на Алексей Петров. 


„Такова престъпление, извършено с такава подготовка, с такъв безкраен професионализъм не е разкривано в течение на нашата най-нова история“, изтъкна заместникът на Цацаров Борислав Сарафов. Явно Алексей Петров ще трябва да даде наградата от 100 000 долара за насоки в разследването на самата прокуратура.

В миналото след Освобождението, България си е внесла европейски монарх (даже двама), необременен от робството/владичеството. Ако в бъдеще се освободим от тази нереформирана прокуратура, която целият парламент вкупом се отказа да реформира, може би също трябва да помислим за вносен главен прокурор. 


При посещението си в София, „Мукавей“ каза, че би била министър на правосъдието и в България, но никой не я е поканил. 

Защо пък да не е главен прокурор.


Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар