Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2016 г.

Лех Валенса призна, че е общувал с тайните служби на Полша

Институтът на националната памет публикува на 22 февруари досието на агент, включващо написан на ръка документ за съгласие да сътрудничи, носещ подпис "Лех Валенса, "Болек"
 
Бившият полски президент Лех Валенса, носител на Нобелова награда за мир и водач на прочутия синдикат "Солидарност", призна днес, че е общувал с комунистическите тайни служби в страната през 70-те години, но добави, че не е писал доноси, съобщи ТАСС. 

Агенцията цитира нов пост, поместен днес от Валенса в неговия блог в полската социална мрежа Wykop.pl.

"Всичко това бе създадено от Службата за сигурност, за да получава пари за моя сметка. По нареждане на ръководителя трябваше да се срещна с контраразузнаването, а не със Службата за сигурност. Това стана около 5 пъти до 1976 г.", посочва той и добавя, че са го викали и в централата на милицията. "На никоя от тези срещи не съм посочил никакво име и не съм правил доноси", уверява Валенса.

Полският Институт на националната памет публикува на 22 февруари досието на агент, работил под псевдонима "Болек", включващо написан на ръка документ за съгласие да сътрудничи, носещ подпис "Лех Валенса, "Болек". Директорът на института Лукаш Камински заяви, че всички документи ще бъдат подложени на внимателен анализ, включително чрез графологична експертиза. Архивистите смятат, че те са автентични, посочва ТАСС.

Самият Валенса се намира в момента във Венецуела и редовно коментира ситуацията в своя блог. В един от последните си постове той заявява отново, че "не е сътрудничел на Службата за сигурност, не е писал доноси, не е вземал пари". Признава обаче, че навремето е подписал два документа, с които хора от тайните служби са получавали пари вместо него. "Не за мен, за себе си, те го правеха поред и доста дълго време. Отдавна съм скъсал всички връзки", уверява Валенса. "Те искаха да се натегнат и пишеха доноси вместо мен, за да получават пари за моя сметка", добавя той.

Полският президент Анджей Дуда заяви снощи, че агентурното минало на бившия държавен лидер е второстепенен въпрос. Много по-важно е според него да се проучи дали в някакви домашни архиви има и други подобни материали, които "поставят под въпрос историята на Полша, основите й". 


"Такива документи може да повлияят на политическите и икономическите процеси, да бъдат използвани за шантаж", поясни президентът.
Лех Валенса

Няма коментари:

Публикуване на коментар