Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2016 г.

Седмични наброски

За новия министър, блокадите и туристите по родното Черноморие

Премина още една изключително динамична и напрегната седмица в родната политика. 


Вече си имаме нов образователен министър, макар и не особено харесван от мнозина. Министър, който бе избран със странен кворум и със странното отсъствие на част от уж най-твърдата опозиция. 

Наред с това времето се стопли толкова много, че дори хората вече започнаха да мислят за лято и море и... установиха, че Румъния ще ни бъде опасен конкурент в борбата за руските туристи по Черноморието. 

Гръцките фермери пък напълно ни блокираха границата и пак показаха как се протестира – блокади, техника, софра и... узо. Калимера, време е за най-интересното през изминалата седмица.

След като българското образование осиротя в края на януари, ето че вече си има отново министър. Сравнилата се с Маргарет Тачър Меглена Кунева пое МОН и показа, че едва ли има позиция в политиката, която да й е чужда. Министър по европейските въпроси, вицепремиер, еврокомисар и сега... министър на образованието. Като цяло остава само да поеме някой ден и спортното министерство, материя от която убедени сме, също разбира изключително много. 


Естествено избирането на Кунева доведе и до интересни реакции от опозицията. Волен Сидеров например я определи като достойна дори да заеме поста на главния мюфтия, а освен това я "назначи" и за директор на Детска асамблея "Знаме на мира". Бившият бесепар Георги Кадиев пък направо си предпочете Гери-Никол за образователен министър пред Кунева.

Разбира се, в тон с тези предложения, както и с оглед многофункционалността на Меглена Кунева, ето и още няколко идеи какъв пост може да заеме тя в бъдеще, естествено след като преди това оправи и реформира образованието. Сегашният министър например е много подходяща за селекционер на националния отбор по футбол. Сега ще кажете, че тя не разбира от футбол... Ами тя и от образование вероятно толкова разбира, ама има желание. Освен това има нещо много ценно във футбола – европейски поглед, с който може да преобрази нашите ориенталски ритнитопковци. Освен това точно Кунева е най-големият ни коз за падането на Шенген. А над националния ни отбор отдавна е паднал футболен Шенген, който не ни дава да се класираме ни на европейско, ни на световно първенство. Е, какъв по-добър избор за национален селекционер тогава?

Още на следващия ден, след като Меглена Кунева пое МОН, тя символично би училищен звънец в МОН. Това ясно ни доказва, че освен всичко друго, тя има и музикални заложби, които определено не са разкрити. Ето защо може да предположим, че тя има таланта да стане първия министър с музикална кариера. Тук критиците пак ще скочат – вие чували ли сте Кунева да пее? Дали може... Е, то пък сигурно всички певици у нас могат да пеят. Живеем в модерни времена, записи се правят, на плейбек се пее. 


Ето например как може да бъде представен учебник за 9 клас по музика от новата програма. Излиза образователният министър с микрофон в ръка и започва "Джелем, джелем"... След това, за да не се разсърдят патриотите, изпява и "Кой уши байряка" и всичко е 6. Ако социалистите бяха малко по-добре настроени към новия министър, можеше и "Партизан за бой се стяга" да се изпее, ама те не заслужават!
Нов министър бие стария звънец. Може би е време за реформи?

И докато образованието отново поема в посоката на реформите, лятото наближава и борбата за туристите отново ще стане все по-ожесточена. През тази седмица долетя и новината, че Румъния започва офанзива за руските туристи, като ги примамва с евтини оферти. Така северната ни съседка ни хвърли ръкавицата в борбата за братушките, които в последните години почиваха в Турция. За да сме от полза за привличането на повече руски туристи, от екипа на Dnes.bg сме готови и с няколко скромни съвета в тази посока.

На първо място може да сменим всички видове алкохол по пътя на т.нар. алкохолни турове само с водка. Не че туристите от Русия не пият и други питиета, но просто така ще изразим своето гостоприемство. Дето се вика – да се чувстват хората като у дома си. Като идват британци – и те ще пият водка. То и без това на последните след първото питие им е все тая с какво ще се наливат. 


Втора важна стъпка е да се избере нещо като временен летен президент по Черноморието. Може да го водим Морски президент, който задължително да е повече дружелюбен към братушките от държавния ни глава, който се явява като "голям ястреб" срещу руснаците. Морският президент задължително преди лятото трябва да се срещне и с Владимир Путин, за да засили морската туристическа дружба между двата народа. В крайна сметка повече туристи – по-доволни хотелиери и търговци.

Добър почин би бил и гастролиращите по морските курорти родни певици и певци да научат и песни като "Миллион Алых Роз" и да го вкарват в своя репертоар, наред с "Ах, морето" и други подобни красиви морски песни. Не че мнозина не го правят и в момента, но все пак... да се знае. Освен това може да се организират и туристически маршрути от сорта на "По стъпките на Гурко". По този начин на туристите по време на походите ще им бъде показвано: "Ей от тука изгонихте турците. Дали ще ги изгоните още на юг – от вас зависи".

Морето сега е пусто, но е време за атакуване на туристи

И докато ние се чудим как да привлечем туристите, то гърците отново показаха, че могат и туристи да привличат, и да протестират до дупка. Програмата е пълна – блокади, машини, софри и... малко узо, че то иначе живее ли се. Блокират, ядосват се... седнат за почивка, ударят едно узо, развеселят се и по обед, когато е време за почивка, пуснат по някой камион. Като се разсънят пак блокират. Е, ако не друго, поне се убедихме, че макар и на 35 години, Бербатов все още е остър нападател... защото успя да пробие блокадата на границата. Дано така пробива и по стадионите в Гърция, че май нещо в последно време не му се получава.
Границата с Гърция е блокирана така

Еми това е за тази седмица. И да не забравите да си купите винетка - от новите. И блиндирано стъкло, че нещо нещата загрубяха за едната винетка. Може би пък догодина някой ще се сети най-сетне, че живеем в 21-век и вече има електронни винетки за тази работа. Е, румънците това отдавна го направиха. Ама едва ли и някой се е съмнявал, че те са пред нас и в това отношение.


 Новите винетки създават ново затруднение за шофьорите - как да си пазят стъклата на колите. А можеше да бъдат електронни...

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар