Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2016 г.

Защо не чувате лондонски въпроси от българския телевизор

Как биха се развили няколко минути в ефир и извън ефир...

Една измислена история, част от нашата реалност

След като в последните дни записът от срещата на премиера Бойко Борисов със сънародници в българското посолство в Лондон се превърна в най-разпространяваното видео, много хора попитаха в социалните мрежи и форумите.

Защо и българските журналисти не задават такива остри въпроси?

Защото са тъпи, отговориха си сами много хора. Този отговор обаче е също точно толкова тъп, колкото и всяко обобщение. Хайде малко по-конкретно:

Възмущението вероятно идва от там, че нито премиерът, нито друга високопоставена личност не биват притискани в България с неудобни, конкретни и остри въпроси.

Самата дума „притискам" издава, че условието изисква зад гърба на интервюирания да няма изход - т.е. не говорим за изявленията на крак, когато премиерът може да продължи към колата си; не говорим за пресконференция, която е ограничена във времето, редът на задаване на въпроси е предварително уточнен, а и може да бъде прекъсната по всяко време заради нечий иззвънял телефон; не говорим и за радостта от това премиерът да ти вдигне телефона и също толкова щастливо връзката да се разпадне.

Говорим за интервю в телевизионно студио, предавано на живо.

Ето как биха се развили няколко минути в ефир и извън ефир (думите в курсив са наистина произнесени в Лондон):

„В последните седмици една тема остана встрани покрай „Родна реч, омайна..", турското робство и т.н. - критичният доклад на Европейската комисия. Какъв е вашият коментар и кога ще стигнем румънците, г-н Борисов?

В кое направление?

Правосъдие.

В момента ние имаме поне с 20% повече усвояване на еврофондовете отколкото Румъния. Поне с 20%!

Ха-ха-ха. Това не е важно.

Как да не е важно? Близо 7 милиарда са разплатени в България за последната година от европейски фондове. Всичките тези инфраструктурни проекти, конкурентоспособност...

Това не отговаря на въпроса. Не е това въпросът.

...енергийна ефективност. Всичко това е направено с европейски пари.

Г-н Борисов, искате ли да повторя въпроса? Кога ще стигнем румънците, г-н Борисов?

Не ви разбирам въпроса.

Коя дума точно не разбирате?"

В този момент слушалката на водещия/водещата започва да гърми. Редакторът:

"Лично те помолих това да не го питаш."

В това време гостът отговаря:

„Всичко ви отговорих. Мисля, че стана ясно на зрителите".

Водещият/водещата запазва самообладание и продължава с въпросите:

„Искам да ви попитам и по повод статията в „Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете - „Шпигел" значи огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате Пеевски в огледалото, когато се погледнете?

Първо, това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично...

Кое точно не е вярно?

...и с цялата си отговорност на това, което казвам. И ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2 милиарда 845 милиона повече от 2014 година...

Защо свързвате Пеевски с контрабандата?

Кой ги свързва!

Вие - току-що.

Казах ви, ние преборваме контрабандата успешно. Ощетихме мафиоти, контрабандисти и олигарси с милиарди.

А те къде са?

В бюджета разбира се. За саниране, за магистрали...

Не, не, къде са мафиотите, контрабандистите и олигарсите? Арестувахте ли някой, има ли обвинени, има ли осъдени?"

Гласът в слушалката:

„Ти нормален ли си?!"

В това време кафявите сайтове вече излизат със заглавие: „СТАВА СТРАШНО! Водещият Х с космическите 2 бона премия, а за пенсионерите - 40 лв. Не признава, че е гей!"

Докато водещият/водещата е разсейван от гласа в слушалката, гостът продължава:

"...Само за януари месец сега над милиард 150 милиона повече събрани приходи в държавата, а инвеститорите са много повече, отколкото са били. Грешите. Така, друг въпрос имате ли?

Имам, да. Преди седмица няколко търговски камари изпратиха отворено писмо, че липсва върховенство на закона и това пречи на инвестициите. Бихте ли ми казали докъде сме стигнали?

Видях се с тях и те казаха, че не са добре разбрани. И Виктор Орбан дойде в България да каже колко са доволни унгарските компании. Просто сте прочели половината.

Ами, ще ви цитирам: „Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави." Това казват търговските камари.

Точно обратното каза Орбан. Просто не сте чели половината.

Ето ви от другата половина цитат: „Нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона."

Точно това казвам. Ние имаме политическа воля, а не като Станишев и Местан да се целуваме на Орлов мост!"

В това време директорът на публицистиката звъни на редактора, който за кратко е принуден/а да спре да крещи в слушалката:

„Вие добре ли сте, бе?!! Знаете ли какво правите изобщо?!"

В съседния офис звъни телефонът на изпълнителния директор:

„Криси съм, дето живея с министъра. Имахме уговорка за едни проекти по комуникационните планове на оперативните програми. Ще се забавят малко.

Как така, нали всичко бе потвърдено?!

Пусни си ефира. Не го решавам аз", отговаря Криси.

В ефира текат реклами. Интервюто е приключено. Гостът напуска бързо, без да каже дума.

Директорът на публицистиката вече е в студиото. Крещи:

„Браво! Обадиха ми се, че повече нито премиер, нито кьорав министър ще видим в студиото! Ще ни ударят и от европрограмите и ще си задавате въпросите във фейсбук тогава!"

Няколко етажа по-нагоре шефът на рекламата връхлита запъхтян в кабинета на изпълнителния директор:

„Какво е станало? Обадиха ми се от Банката. Щели да си помислят за новия рекламен пакет. Казаха да не ги чакаме и ако си намерим друг спонсор на спорта... Какво става?

Става страшно! Не четеш ли сайтовете?! Чакай, че ми звъни най-големият ни външен продуцент... Какво? И с теб ли? Идиоти! И-ДИ-О-ТИ!"

...

След три дни в ефира има ново шоу с нов водещ/водеща. Той е свеж, позитивен, достъпен, зрителите го приемат като техен близък. Премиерът и министрите започват да гостуват там, редуват се с риалити звезди и чалга певици. Водещият/водещата не ги дразни. След две седмици онова шоу отпада от програмната схема. Криси се обажда, че май ще оправи нещата...


Снимка фейсбук профил на Бойко Борисов


Иван Бедров, Clubz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар