Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2016 г.

Бойко и Яростни. Или вятърът на промяната

След като издуха корупцията по високите етажи на властта – като същински Еол*, Бойко Борисов пусна вятъра на промяната и надолу, към опашката на вмирисаната риба.
 
Ако все така ви мирише на лошо, не е от главата – все пак са спрени обществени поръчки за 1.7 милиарда лева. Я подушете пак.

Над страната е променливо, тук-там вали и в тия локви се ловят дребни молюски и членестоноги. Младши полицейски инспектор, задържан вчера във Велико Търново заради подкуп от 150 лева. Данъчна от Пловдив, прибрала 5360 лева от двайсетина души, за да маркира като здравноосигурени в системата. Всеки от тях й давал различни рушвети – от 130 до 780 лева. Други шестима данъчни от Велико Търново – обвиняеми – пак заради подкупи, в хода на следствието ще се изяснява „какви щети са причинени на държавния бюджет“.

„Бойко тепърва започва. Ще го видите такъв, какъвто не го познавате – яростен, директен и точен. Наистина се прави всичко възможно, за да се изтрие негативния образ в огледалото“, заяви бившият главен ревизор на БНБ (когато банките гърмяха като пуканки 1995-1997), бивш шеф в Първа частна банка-Златоград и бивш съветник на Борисов Кольо Парамов по bTV.

Обществените поръчки били спрени, защото изпълнителите им били нарочени от медиите, обясни Борисов, не че имал нещо срещу Делян Пеевски, депутат от ДПС, и Валентин Златев – шеф на „Лукойл България“. Ама нали миналата седмица каза, че е заради съмнения и щото бил „попроверил“? Утре ще каже, че му се е явил новият българо-руски Свети Серафим Софийски Чудотворец в криптата на Руската църква…

Не мога да соча с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев, че са лоши, каза Борисов. Няма нужда от пръст, г-н Борисов, има прокуратура за тази работа.

След като мантрата за стабилността не успя да пусне корени в мозъците на мат’ряла, който вижда само стабилна бедност от поне три петилетки насам, Борисов вкара „вятърът на промяната“.

Вятърът на промяната в правителството явно е повлиял и на Комисията за защита на конкуренцията, заяви той вчера по повод констатациите на КЗК, (която е пред тотална подмяна на състава си), че картел при цените на горивата може и да има. Чак сега КЗК провидя доказателства, че „Шел България“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „ОМВ България“, „Петрол“, „НИС Петрол“ и „Лукойл България“ имат договорки. А „Лукойл Нефтохим“ злоупотребява с монопол.

След като Министерството на финансите все отказва и отказва да каже кой държи данъчните складове, шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране – Иван Иванов, обяви вчера по bTV: „Големият проблем е собствеността върху данъчните складове, 80% от които се държат от „Лукойл“.

Но Иванов не спря дотук – България е една от трите страни в ЕС, която не е сключила споразумения със съседите си, за да могат да се използват и техните складове, каза той и не скри, че процедурата за откриване на данъчен склад в България е тромава и скъпа. Сиреч, който държи складовете, „регулира“ и вноса на горива – единственият начин да се накара „Лукойл“, която и произвежда и продава на дребно, да поевтини горивата в България. Защото сега ги продава по-скъпо, отколкото навън, както „прогледна“ КЗК в анализа си.

Запитан наистина ли над 80% от складовете са на „Лукойл“, министърът на финансите Владислав Горанов днес отговори: „Аз не мога да го потвърдя, нито да го отрека, тъй като не съм правил такова изследване за активите на „Лукойл“. Ако КЗК го е проверила и го твърди, нямам причина да го оспорвам“.

Същият този Горанов, който в писмен отговор на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов през септември м.г., отговори, че Министерството на финансите няма как да даде информация за броя, капацитета и собствеността на данъчните складове** за горива в страната, тъй като е търговска тайна. (Държавата издава лицензите за данъчните складове.)

Тайната, т.е. милионите печалба, е под протекцията на закона за данъчните складове – там липсва изискване за деклариране или установяване на действителните собственици на данъчните складове, нито за изследване наличието на свързаност между собствениците на отделните данъчни складове. Една промяна би свършила работа – стига да се намери мнозинство в парламента, което да я подкрепи.

Така че ако ви мирише на промяна, не е заради вятъра, който ни пуска Борисов. Просто пролетта идва.

Впрочем, МВР и прокуратурата съобщиха днес, че застават между обществото и мутрите. Отивам да си купя бронежилетка с повечко кевлар.

*Еол – древногръцки бог на ветровете.

**В данъчния склад се произвеждат, произвеждат, складират, получават и изпращат акцизни стоки под режим на отложено плащане на акциз.

 

Емилия Милчева, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар