Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2016 г.

И сто милиона на браздата. Без обществени поръчки

И по всичко личи, че ще последват и още милиони...
 
Като заспираха обществени поръчки, та цяла неделя! 

Като пое на ръчно управление поръчките, премиерът Борисов първо стопира няколко за 1.5 милиарда, сред които двете за магистрала „Хемус“, заради онова, което „витае“: че са за Пеевски и Златев.

Днес спря и поръчката за тунела на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле за 250 милиона лева, обяви националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“.

А Борисов нареди на инспекторатите на всички министерства да запроверяват всичките стотици поръчки на ведомствата. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата“, рече премиерът.

На фона на туй славно и отговорно дело, днес кабинетът отпусна още 35 милиона лева за строителството на оградата по граничната бразда с Турция. С тях сумата вече надхвърли първоначално обявените за новата 132.6-километрова ограда 90 милиона лева. Миналата година правителството отпусна 35 милиона, а през януари – 34.1 милиона. Общо дотук 94.1 милиона.

И по всичко личи, че ще последват и още милиони – вицепремиерът Румяна Бъчварова обяви, че се очаква до май да бъдат изградени… 56 километра от оградата. А до септември, уверили тримата областни управители, които я строят – на Бургас, Ямбол и Хасково, щели да бъдат завършени и още участъци. Но не и цялата 132.6 километра ограда.

Отделно, искаме от Еврокомисията пари за пътя покрай оградата, добави Бъчварова.

Така „спешната“ българска ограда срещу бежанците е на път да се появи чак след примирието (дай, Боже) в Сирия, чиято гражданска война предизвика бежанския поток.

И отново за сравнение, унгарската ограда по границата е дълга 174 километра – по-дълга от старата и новата у нас, взети заедно. Тя беше построена за няколко месеца миналата година – със или без обществени поръчки.

Съмнения „витаят“ и около изпълнителите на оградата. В Бургас я работят три фирми, две от които свързани с „Хидрострой“, управлявана от бившия общинар от ГЕРБ във Варна Николай Пашов: „АБ ИНВЕСТ НН“ и „Пътстрой Бургас“. Третата е „Булдени“, която е партньор по една друга обществена поръчка с „Водстрой 98″ – фирмата, свързана с Делян Пеевски, заради която премиерът спря горска поръчка за 95 милиона на Южноцентралното държавно предприятие. И така нататък.

Борисов обаче не може да бъде винен в двоен стандарт – нали оградата се прави без обществени поръчки. В началото на 2015 г. бяха приети специални законови поправки, а целта, обявена от Борисов, беше спешната необходимост от новата ограда заради чакания приток на бежанци. Които така и не дойдоха – съвсем не заради досегашната 35 км бодлива тел.

Спешната ограда се оказа рекордно бавна. И скъпа – все още неизвестно колко. А Дейвид знае ли?


 Камерън и Борисов на граничната бразда

Милен Енчев,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар