Зима

Зима
Пролет

29 март 2016 г.

Лихвите по депозитите се задържат под 1%, по кредитите остават все още високи

Докато при депозитите лихвите у нас се доближават напълно до средноевропейските, то кредитите са все още в пъти по-скъпи
 
 Лихвите по депозитите и за домакинствата, и за бизнеса се задържат под 1% и през февруари. Данните са на Българската народна банка. В същото време лихвите по кредитите остават все още в пъти по-високи. Добрата новина е, че и при тях се отбелязва спад.

Лихвите и по депозитите, и по кредитите падат на годишна база, съобщиха от Българската народна банка.

През февруари лихвите по депозитите са се задържали под 1%. Влоговете на фирмите са се сключвали при лихва от средно 0,53 на сто за левовите депозити и 0,87% - за тези в евро. Интересен е фактът, че през януари влоговете за бизнеса са били при още по-ниски лихви и се отбелязва лек ръст през февруари.

За домакинствата през миналия месец влоговете са се сключвали при лихва от 1,38% в лева и 0,94 на сто - в евро. Като тук лихвата намалява спрямо януари, а не се увеличава, както за фирмите.

За разлика от депозитите, кредитите остават скъпи, както за бизнеса, така и за домакинствата, въпреки че и тук се наблюдава спад на лихвените проценти.

За фирмите през февруари средният лихвен процент за заеми до 1 милион евро е бил около 4,9 на сто. Това е понижение с близо процент и половина на годишна база.

При домакинствата кредитите в лева са се теглили при лихва от 10,32 на сто за заемите в лева, което е поевтиняване с под половин процент на годишна база, а за тези в евро - 6,75%, което е поевтиняване с близо 1,8 на сто за година.

За разлика от потребителските ипотечните кредити са по-евтини в евро, а не в лева. Лихвата за жилищен заем в лева средно през февруари е била 5,36 на сто, а в евро - 5,89%. Тук понижението и за двете е под 1 на сто на годишна база.

Така, докато при депозитите лихвите у нас се доближават напълно до средноевропейските, то кредитите са все още в пъти по-скъпи. В Западна Европа потребителските заеми се вземат при лихва между 3 и 5%, докато у нас са над 7 на сто. 


При ипотечните кредити разликите са още по-драстични. В Германия например лихвените нива са между 1 и 3 на сто, докато у нас са над 5%. Иначе през февруари основният лихвен процент на Българската народна банка е 0%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар