Зима

Зима
Пролет

6 март 2016 г.

Радан Кънев: В ход е моделът на ГЕРБ "Отлагане на съдебната реформа до дупка"

"За 5-6 години наблюдаваме учудваща ефективност в работата на румънската антикорупционна прокуратура, надхвърляща резултатите на италианската система"
 
"Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Там няма нито един съществен, спорен, голям въпрос. Възприетият от ГЕРБ модел по отношение на съдебната реформа „Отлагане до дупка“ е в ход." 

Този коментар направи в ефира на БНР лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев и отбеляза, че промените засягат само един важен елемент – уреждането на прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорската квота.

"Насложилото се противопоставяне между съда и прокуратурата не е добро. Те са едва ли не в необявена война, а това е непродуктивно."


Това каза проф. Огнян Герджиков, преподавател, бивш председател на Народното събрание и носител на наградата "Гран При" за правосъдие за 2015 г.

Той призова да не превъзнасяме румънския опит, защото съдебната система там започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище.

Според Герджиков е доста симптоматично това, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където неминуемо има корупция. Герджиков разгледа румънския модел на борба с корупцията и като аспект на народопсихологията и припомни за разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим в страната.

"Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят", опонира Радан Кънев, според когото тезата, че се цели разправа с политически противници, не издържа, защото от началото на кампанията „Чисти ръце“ вече са се сменили три управления.

"Осъдените политици са от всички нива на изпълнителната и законодателната власт", подчерта Кънев.

Той допълни, че има множество разследвания срещу магистрати, а това по думите му показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре.

"За 5-6 години наблюдаваме учудваща ефективност в работата на румънската антикорупционна прокуратура, надхвърляща резултатите на италианската система", каза още Радан Кънев.

"Обръщането на тенденцията и битката със статуквото в съдебната система ще стане бавно, постепенно и мъчително", прогнозира проф. Герджиков. 


Според него е станало модерно да се хули съдебната система.

"Не бива цялата съдебна система да бъде охулвана по прекомерен начин, защото в нея има изключително качествени, честни, морални магистрати. Купуването го има. Това е вярно. Въпросът е доколко е заразило цялата система. Мисля си, че една голяма част от магистратите са истински магистрати.

У нас наистина има немалко хора, твърде странно и твърде много забогатели, и трябва да е ясно кой откъде има тези средства", каза още проф. Огнян Герджиков.

В анализ за спрените обществени поръчки, лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че има предварително и щателно нагласени такива, за да бъдат спечелени от неколцина олигарси, които никога не се конкурират помежду си.

"Има тежък, брутален картел на гърба на българския данъкоплатец, на гърба и на европейския данъкоплатец, от няколко фирми, които според популярния израз на господин Доган получават порциите на най-висше политическо ниво", подчерта Кънев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар