Зима

Зима
Пролет

10 март 2016 г.

Сладката хапка „Летище София“

На пръв поглед голямата сума, която държавата очаква от концесионера, може да се окаже просто препятствие за конкуренцията.

А съдбата на чистачките, спасени от премиера, продължава да е под въпрос
 

До дни се очаква да стартира процедурата за отдаване на концесия на една от най-сладките хапки в държавата – „Летище София“ - eдна от малкото държавни фирми, които работят на печалба, при това я увеличават в последните години.

Още при представянето на идеите за спасяването на БДЖ преди време транспортният министър Ивайло Московски намекна, че това може да стане с парите от концесията на столичния аеропорт. За реорганизацията на държавната железница са необходими около 600 млн. лева, а от бъдещия стопанин на летището ще се очаква точно такава сума, с условието 60% от нея да бъде платена предварително.

Ако цитираме Московски точно, процедурата ще е състезание между оферти, като се очаква търгът да се обяви при минимална цена от 550 млн. лева. Иначе концесията ще е за период от 35 години. Сега въпросът е колко са фирмите, които ще са готови да платят над 350 млн. лева предварително? 


И дали не става въпрос за подарък на близки до властта компании, като немската  „Фрапорт“, която вече стопанисва летищата във Варна и Бургас? И за която ги управлява в „деликатна“ прегръдка със свързваната с групировката ТИМ „Химимпорт“.

Колко може да печели летището

 
Иначе, при оборот от 25 млн. лева на месец на летището в момента, концесията би излизала около 17 млн. лева на година, или по 1,4 млн. лева на месец. С цялата сериозност за разликата между оборот и чиста печалба, дори и да не увеличи оборота, се питаме дали концесионерът няма да излезе на печалба още след петата година. И дали няма да разполага за период от 30 години с чистата печалба от един от най-големите обекти от националната сигурност? И на колко честно състезание може да разчитат кандидатите за толкова апетитна хапка?

Спасените чистачки…

Малко преди старта на концесионната процедура, премиерът Бойко Борисов нареди спиране на процедурата за почистване на летището, при това при сключен договор и положително решение на съда. И получи огромни аплодисменти от служителките по чистотата на летището, които трябваше да загубят работата си след като почистването на аеропорта премине към външна фирма. По този повод Московски обясни, че договорът за почистването е за 5 години и затова въпросът ще бъде оставен да бъде решен от бъдещия концесионер.

Тоест, със или без личното „спасение“ от страна на премиера чистачките, които работят в момента на изгодни договори с държавното предприятие, вероятно имат още няколко месеца работа. 


Оттам нататък съдбата им ще е в ръцете на концесионера, който имайки предвид сериозната сума, която се очаква да плати авансово, може да реши да спести от някои разходи, например за почистващ персонал и дори да ги преназначи, това да е за доста по-ниски заплати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар