Зима

Зима
Пролет

2 март 2016 г.

Борисов разпореди военно учение по границата

Според премиера населението в Югозападна България "вече е настръхнало" заради миграционната криза

Министър-председателят Бойко Борисов поиска от военния и вътрешния министър по най-бързия начин да организират учение във връзка с набиращата все по-голяма скорост миграционна криза в Северна Гърция. 


Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, публикувана днес на сайта на Министерски съвет. Идеята е то да се случи по време на празниците около 3-ти март. 

В момента няколко десетки хиляди мигранти са се струпали край гръцко-македонската граница, тъй като властите в Скопие ограничиха до своята територия достъпа на кандидати за бежански статут. Опасенията са, че част от тези хора могат да се опитат да проникнат нелегално и у нас.

"Според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония", казва Борисов и след отговора на военния министър Ненчев, че такова е планирано, продължава: "Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата (вероятно има предвид министрите Николай Ненчев и Румяна Бъчварова - бел. ред.). Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало."

Борисов смята, че подобно учение максимално ще успокои хората и че самите ние ще получим увереност, че силите и средствата ни са в готовност. Премиерът също така разпорежда на финансовия министър Владислав Горанов да осигури всички необходими средства за подобно съвместно мероприятие на армията и гранична полиция. 


Според премиера всички, които бъдат заловени да пресичат границата извън ГКПП-тата, ще бъдат връщани на Гърция съгласно споразумението за реадмисия, които имаме с властите в Атина.

В понеделник военният министър разясни пред журналисти, че на настоящия етап армията има готовност да се включи в операция по охрана на границата с до 500 бойци, основно от Сухопътни войски. Няколко дни по-рано пък пък Ненчев уточни, че участници в съвместните патрули с Гранична полиция най-вероятно ще бъдат военнослужещи от поделенията в Благоевград, Смолян и Белене.

Македонски сили за борба с масовите безредици патрулират край ГКПП Гевгелия на гръцко-македонската граница. Полицейските подразделения бяха принудени да разпръснат със сълзотворен газ група от около 400 мигранти, които вчера се опитаха да нахлуят на македонска територия

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар