Зима

Зима
Пролет

13 март 2016 г.

Невероятната история на сензацията Марез

Риад Марез е на път да направи Лестър шампион, като гениалните му изблици направо изумиха Англия
 
В края на април в Англия връчват наградите за Играч на сезона, избран от пишещите за футбол журналисти, от колегите футболисти и от феновете.

Изключително рядко трите приза са печелени от един играч през годините. Този сезон има опасност да се случи...

С 15 гола и 17 асистенции Риад Марез е на път да направи Лестър шампион, като гениалните му изблици направо изумиха Англия. Тази история обаче започва през 90-те години в парижкото предградие Сарсили, което си е направо "кораво място". Гето, ако трябва да преодолеем предразсъдиците на свръхтолерантния ни свят.

Момчето от Алжир се казва Риад Марез и на 15 години му се случва най-лошото нещо за един малчуган в такъв квартал. Баща му Ахмед получава инфаркт и умира. По това време алжирското хлапе, твърде мършаво и слабо за годините си, има само футбола. "Играеше в понеделник, вторник, сряда... всеки ден", разказва Хайел Мемба, съотборник в тима до 16 г. на Сарсли. След тренировките с отбора на махалата отива в някое училище наоколо и търси с кого да играе. Само футбол. Това е единственият начин да напуснеш гетото и да избягаш от улицата на Париж.

Днес тренировъчното игрище в квартала се казва "Нелсън Мандела", а официалният терен носи името на Филип Кристанвал, който през 90-те години игра за Монако и Барселона. Той също е оттук. Може би скоро ще сменят името на стадиона. Защото Риад е толкова популярен, че в съботите хората се събират в някой от баровете с телевизор, за да гледат мачовете на Лестър. Всяко дете се подстригва като него, твърди Насим, при когото и самият Марез го е правил преди години. "Искат същите черти по косата, точно същото, каквото са видяли на телевизора в събота". Той е Кристиано Роналдо на квартала си. И според децата там е по-добър и от португалеца, и от Лео Меси.

През 2009-а пътят във футбола започва реално, като Риад отива на проби в четвъртодивизионния парижки Кимпер. Носи със себе си торбичка с бутонки, четка и паста за зъби. Чака 6 месеца да го одобрят да играе за първия им тим, като дели една стая с Матиас Погба, един от братята на Пол Погба. Живеят в малко апартаментче близо до центъра на Париж, но нямат пари да излизат дори на кафе. 


"Той бе ужасен като съквартирант - спомня си Матиас. - Аз съм чист и подреден, а той беше разхвърлян. Оставяше си чинията неизмита на средата на стаята. Трябваше да го цивилизовам! За няколко месеца се научи."

Двамата спазват "диета", от която настръхват косите на всеки треньор. "Какво очаквате, две момчета, които нямат пари и не могат да готвят нищо - пита Погба. - Само от веригите за бързо хранене, нонстоп. Чипсове, бъргъри, кока кола..." С топка в краката Марез е убийствено добър. Но не е по слушането и спазването на правилата. Играе пред 20-30 зрители в някои от мачовете.

Кимпер обаче съобщава един ден на техничното и слабичко момче, че вече не може да му плаща дори дребните пари, които получава дотогава. И алжирецът е разбит. Заминава за Нормандия, където иска да опита "последен шанс" в академията на Льо Авър, прочута с това, че от нея са излезли хора като Ласана Диара, Пол Погба, Дмитри Пайе в наши дни, а преди това - десетки френски национали и звезди. На 19 години пътят му е или пробив в Льо Авър, или обратно в гетото. Заиграва, като Ерик Момбар, треньор по това време, прави чудеса да полира диаманта. Риад има огромен талант, но футболната му култура и ниска. 


"Почти всеки тъч, който изпълняваше, бе нередовен и бе отсъждан в обратната посока. Не умееше да го прави. Имаше едни и същи движения отдясно, да премине рязко бранителя и да стреля. След втория път в един мач съперникът го прихващаше, а това ядосваше Риад и го правеше неефективен. Гневът в него задушаваше таланта", разказва треньорът, предава Sportinglife.bg.

Опитва твърде много да подражава на Ариен Робен, защото усеща, че силата му е в рязката смяна на посоката и удара с левачката. Но той не е Робен. "Той играеше за себе си, не за отбора - спомня си Ян Симон от фенклуба на Льо Авър. - Харесвахме го заради техниката му, но ни вбесяваше как опитваше винаги да завършва сам атаките си." През 2014-а скаути на Лестър пристигат да гледат мач на Льо Авър, за да следят Риан Мендес, а не Марез. Днес Мендес е в Нотингам Форест. 


Но съдбата се усмихва на алжирския талант. Набелязаният от англичаните играч се контузва в първите минути, а скаутите така и така са на трибуните и гледат целия двубой. Харесва им бързото и технично крило отдясно, което играе само с левия крак.

В същото време Риад има оферти от няколко клуба, но не иска да напуска Франция заради тях. Една е от българския Ботев, който е готов да плати исканите 400 000 евро, тъй като току що е продал Тодор Неделев на Майнц и има средства да го замени. Марез не иска да чуе за такъв вариант - или Франция, или някое от по-големите първенства! Лестър е в Чемпиъншип, взима го под наем и след сезона алжирецът подписва постоянен договор.

Днес е на два месеца от титла на Висшата лига, от призове за Играч на сезона, вероятно и от номинация за "Златната топка" - поне сред 40-те първоначални имена. Говори се, че Барселона е готов да го вземе от лятото, като президентът Бартомеу вече е одобрил трансфера. Той ще е за 40 милиона евро.

Не е зле за някой, който преди 7 години дойде в Кимпер с една четка за зъби.



Няма коментари:

Публикуване на коментар