Зима

Зима
Пролет

24 март 2016 г.

Искат извинение от Плевнелиев в опит за фалшифициране заветите на Васил Левски

Васил Василев: Подобна гавра с паметта на националния ни герой може да бъде и от невежество, но не бива да бъде премълчана
 
От Общобългарският комитет "Васил Левски" искат извинение от президента Росен Плевнелиев за реплика, която не е писана от Апостола на свободата, но бе казана като цитат от него.

Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев разпространи отворено писмо до президента Росен Плевнелиев заради текст в официалното обръщение на държавния глава от 18 март 2016 г. пред Народното събрание.

Бизнесменът и бивш журналист обвинява в лъжа президента Росен Плевнелиев за реплика, поставена като цитат от Апостола на свободата.

"В обръщението си на 18 март т.г. пред Народното събрание Вие приписахте на Васил Левски фразата: "Който ни освободи, той ще ни пороби". Тя бе поместена в кавички, като безспорен цитат, в електронната Ви страница.

Вие излъгахте, г-н Президент. Горното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола", гласи писмото от Василев, който е председател на Общобългарският комитет "Васил Левски".

Той заявява, че подобна реплика, казана от президента на републиката може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски или пренебрежение на труда на всички изследователи на неговото дело. Василев допуска, че подобна гавра с паметта на националния ни герой може да бъде и от невежество, но не бива да бъде премълчана.

"От името на Общобългарския Комитет "Васил Левски" и на милионите българи, верни на идеите на Апостола, Ви приканвам да се извините публично за фалшификацията и да оттеглите от обръщението си пред Народното събрание цитираната в първото изречение фраза", гласи писмото на Василев, който очаква извинение.

Васил Василев




 

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар