Зима

Зима
Пролет

29 март 2016 г.

В Македония подменят съдържанието в романите на Димитър Талев

Не е ясно по кое точно право македонците превеждат трите романа
 
Македония подменя съдържанието на „Железният светилник", „Преспанските камбани" и „Илинден", твърдят наследниците на Димитър Талев.

На книжния пазар в Македония се разпространява превод на четирилогията на Талев. Преводачът в западната ни съседка обаче е заменил „българи" с „македонци", заявиха те пред Нова телевизия.

Не е ясно по кое точно право македонците превеждат трите романа, тъй като съгласие за това от българска страна и от наследниците на Талев не е получено. По-притеснителното обаче е, че текстът се променя.

„За „Железният светилник" и „Преспанските камбани" разбрах преди около два месеца от мой братовчед от Скопие", заяви Климент Талев, внук на писателя. „Става дума за много професионален преразказ. Ако читателят не познава автора, би сметнал, че дядо ми е заклет македонист".

По думите му още по времето на Югославия представители на Македония са искали разрешение от сина на Талев да преведат книгата, но да променят текста. Той обаче още тогава, въпреки предлаганата крупна сума, не се е съгласил.

„Сега не се касае само за думи. Там, където Султана говори за българщината, всичко е претупано, осакатен е целият труд на дядо ми", заяви Климент Талев.

По думите му не е преведен само романът „Гласовете ви чувам". А македонците възнамеряват да преведат и романа „Самуил".

По думите му евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки са повдигнали въпроса в Брюксел.

Спор по темата е имало още през 2001 година. Тогава синът на Димитър Талев е отнесъл въпроса до българското Министерство на културата, откъдето му казали да се оправя сам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар