Зима

Зима
Пролет

31 март 2016 г.

Трибуналът в Хага оправда Воислав Шешел

Съдебният съвет единодушно отхвърля отговорността на Шешел за депортиране, прогонване, престъпления срещу човечеството
 
Международният трибунал за бивша Югославия оправда лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел по всички обвинения.

В резултат на присъдата Шешел е свободен човек, заповедта за арестуването му се анулира, съобщи председателстващият съдия Жан-Клод Антонети.

Прокуратурата в Хага не доказа съществуването на престъпно сдружаване и Воислав Шешел не е отговорен за физическо извършване на прогонване, обяви съдия Жан Клод Антонети, председател на съдебния съвет на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, четейки мотивите за присъдата на лидера на сръбските радикали, съобщава белградският вестник "Блиц".

Съдебният съвет единодушно отхвърля отговорността на Шешел за депортиране, прогонване, престъпления срещу човечеството, фигуриращи в обвинителния акт, съобщи съдията.

Обвинителният акт срещу Воислав Шешел е пълен с неясноти и непоследователност, подчерта той.

"Не е изяснен и по-широкият контекст на проекта за "Велика Сърбия", защото тълкуването на прокурора замъглява хронологията на събитията или ги изкривява", продължава съдията.

"Проектът за Велика Сърбия е априори политическа, а не престъпна цел", посочи още той.

Доброволците, присъединили се към въоръжените сръбски сили чрез Сръбската радикална партия, не са се подчинявали пряко на Шешел, заяви също съдия Антонети.

Воислав Шешел беше обвинен за престъпления срещу хървати и мюсюлмани в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина от 1991 г. до 1993 г.

Присъдата на Шешел беше произнесена в негово отсъствие, което е без прецедент в досегашната история на Трибунала за бивша Югославия.

Присъдата на Шешел е първоинстанционна и прокуратурата, която искаше 28 години затвор, има право да я обжалва.

Шешел лежа в ареста на Хагския трибунал почти 12 години, от февруари 2003 г., когато се предаде и доброволно отиде в Хага, до ноември 2014 г., когато бе пуснат да се защитава на слобода заради влошеното му здравословно състояние.

Междувременно Хагският трибунал искаше от Сърбия да арестува и предаде Шешел, но това не бе сторено и Шешел днес не присъства на произнасянето на присъдата.

Воислав Шешел

Няма коментари:

Публикуване на коментар