Зима

Зима
Пролет

31 март 2016 г.

Общо 114 хил. лв. ще плати държавата на част от задържаните в операция „Октопод”

Европейският съд по правата на човека постанови поредните си осъдителни решения срещу България
 
Общо 114 хил. лв. ще плати държавата на част от задържаните в т. нар. операция „Октопод". Тя беше сред първите от поредицата операции с екзотични имена по време на мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър. 

След жалби на Алексей Петров и още няколко души, показно задържани в началото на 2012 г., Европейският съд по правата на човека постанови поредните си осъдителни решения срещу България.

Освен Петров за арестите си съдят България още и дясната му ръка Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците. Задържането им беше заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, като според запознати, за да изглежда респектиращо пред камерите, се е наложило някой от кадрите да бъдат повтаряни. 


В решението си съдът в Страсбург отбелязва широко отразените в медиите полицейски операции и констатира, че при тях са допуснати няколко нарушения - на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедливо процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита. Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им. Равносметката след делата срещу акции с имена от днес е общо 90 хил. евро обезщетение за Пламен и Йордан Стоянови и семействата им, 15 хил. евро за Антон Петров и съпругата му и 9 хил. евро за Алексей Петров.

Миналата година, пак заради операции в мандата на Цветан Цветанов, Европейският съд по правата на човека осъди България заради варненската полицейска акция „Медузите" и изказванията на Цветанов по делото „Касоразбивачите".

Алексей Петров

Няма коментари:

Публикуване на коментар