Зима

Зима
Пролет

20 март 2016 г.

Таен план на Бъчварова и Ненчев предвижда в кризисна ситуация в Петрич и Кресна да се настанят бежанците

Кметът на Кресна: Ще застана зад хората и сам ще оглавя протестите им, ако настанят мигранти
 
Това, което от месеци се шушукаше - че бившето поделение в Кресна се подготвя за бежански лагер, вчера бе потвърдено от кмета на общината Николай Георгиев, съобщава вестник „Струма". 

На среща, проведена наскоро на границата в присъствието на министрите Ненчев и Бъчварова, недвусмислено бе заявено, че в кризисна ситуация Петрич и Кресна трябва да приемат бежанците, обясни Н. Георгиев.

„Ще застана зад хората и сам ще оглавя протестите им, ако настанят мигранти в бившето поделение 22360 в Кресна", заяви кметът на пресконференция вчера. Това е отговорът, който той е дал и на министъра на вътрешните работи Бъчварова.

Идеята на двамата министри била бежанците да бъдат настанени в района на бившите казарми на поделение 22360, до оранжериите на изхода на Кресна в посока Кулата. Там сградите са в окаяно състояние, с потрошени прозорци и се рушат. На въпрос обсъждано ли е за бежански лагер да бъде пригодено и бившето поделение в Сливница, градоначалникът отговори утвърдително, но поясни, че е малко вероятно да се случи, тъй като там няма нито вода, нито ток.

„В района няма мюсюлмани, настаняването на огромна група хора с друго вероизповедание в Кресна може да доведе до напрежение. Представете си, ако след година-две те поискат да направим и джамия - ще се стигне до ескалация, пред която гръцката блокада ще е като приказка", посочи Н. Георгиев.

Той обясни, че реагирал остро по време на срещата с двамата министри с мотив, че жителите на Кресна са едва около 4 хиляди и настаняването на толкова или повече мигранти ще е пагубно за общината.

„Предупредих министрите, че при граждански протести, каквито очаквам, и затваряне на главния път Е-79 може да се стигне до сериозни последици за бизнеса и туризма. Министър Бъчварова не отговори на въпроса ми за компенсациите за населението, ако все пак бежанската вълна стане неконтролируема. Отговорът на министър-председателя Бойко Борисов пък бе в характерния му стил: „Нека тръгнат, авансово плащане ли искат?!"


Кметът на Кресна и екипът му признаха, че заради реакцията по казуса с мигрантите очакват конфликт между държавата и общината по повод заявено искане да им бъдат предоставени за стопанисване терените на бившите казарми.

„Те са на площ от около 200 дка, на които имаме идеи за привличане на бизнес и инвеститори, а от години носят само загуби за министерството, тъй като се дават пари най-малко за охрана", поясни зам.-кметът по стопанските дейности Петър Петров.

Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар