Зима

Зима
Пролет

8 март 2016 г.

Маша и допинговият ад

Как е възможно спортист, който може да наеме цяла антидопингова агенция, да допусне да приеме лекарство, което отскоро е в списъка със забранените вещества?
 
В ситуацията, в която се оказа Мария Шарапова, тя направи всичко логично и тактически добре. 

Рускинята винаги е имала отлични съветници в областта на маркетинга, които са добре запознати с работата на западните медии. 

Общественото признание е толкова рядка практика в допингови скандали, но винаги намалява тежестта на провинението. А една история, че болно момиче приема таблетките, няма как да не предизвика съчувствие у феновете на тенис звездата. 

По отношение на пиара, всичко беше направено много фино, което ще накара и множество спонсори да не загърбват Шарапова, въпреки че някои побързаха да се оттеглят.

Чистосърдечно разкаяние

Международната федерация по тенис (ITF) е известна със своята либералност по въпросите с допинга. Не са редки случаите, когато състезателите са получавали само три месеца наказание и това е логично, защото е малко вероятно използването на стимуланти да даде значително предимство пред конкурентите. 


Няма съмнение, че Мария ще избегне максималната дисквалификация от 4-годишна присъда. Най-малкото тя се покая искрено и чистосърдечно и изрази готовност да сътрудничи с антидопинговите власти. В допълнение, Шарапова със сигурност ще наеме най-добрите адвокати и експерти.

Шарапова не е играла след 26 януари, когато загуби от Серина Уилямс на Откритото първенство на Австралия – турнирът, на който е дала положителната пробра. Това означава, че един месец от наказанието й вече е изтекло и в най-добрия случай, ще бъдат добавени още два и няма да играе само на "Ролан Гарос", който така или иначе пропуска заради травма. 


Главният въпрос е ще позволят ли на Маша да се върне за "Уимбълдън" или Олимпийските игри, които тя описа като голямата си цел през този сезон? Но даже и една година дисквалификация може да се разглежда като добър резултат за нея.

Допингов ад

По време на пресконференцията в Лос Анджелис, Мария изрази надежда, че антидопинговата комисия на ITF няма да бъде твърде сурова с нея и ще й остави възможността да продължи кариерата си. През април тя празнува 29-ия си рожден ден и е ясно, че голяма санкция, най-малкото ще я елиминира от топ тенисистите. 


Инцидентът обаче съвпадна с международната истерия, заобикаляща взимането на забранени стимуланти във всички руски спортове. Разбира се, всеки, който е гледал поне малко Шарапова, е наясно, че нейното отношение към руския спорт не е по-голямо от това на Серина Уилямс. Мария напуска родната си страна в посока САЩ в ранно детство и се прибира в Русия епизодично.

Тя е израснала в американско спортно училище, не е имала руски експерти в екипа си и почти не е влизала в контакт с опозорената Руска антидопингова агенция. Всички тези подробности са ясни за обществеността. В допълнение, Мария е взимала лекарство, което се произвежда на територията на бившия Съветски съюз. При това почти едновременно с фигуристката Екатерина Боброва, която наскоро също беше уличена в употребата на мелдоний.

И това неудачно съвпадение идва в момент, когато десетки руски лекари, дадоха интервюта, в които казват, че са сътрудничили с Шарапова. Инцидентът показва, че тези думи са по-скоро самохвалство и желание да се придържат към звездната й кариера. 


Следният въпрос обаче вълнува целия свят: Как е възможно спортист, който може да си позволи да наеме цяла антидопингова агенция с фармацевтична лаборатория, да допусне да приеме лекарство, което отскоро е в списъка със забранените вещества?

Русия – синоним на допинг

Русия се превърна в синоним на допинг от другите страни. Това е обидно и невярно, но е ясно, че всичките положени усилия през последните месеци да се възстанови репутацията, се разпаднаха на пух и прах. И сега въпроси могат да възникнат не само от Международната федерация по лека атлетика, която няма да позволи на руския национален отбор да участва на Олимпиадата, но също така и от Международния олимпийски комитет. 


Цял свят ще чака отговорите със затаен дъх. Особено за звезда от ранга на Шарапова.



Олег Шамонаев, Sport-express, Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар