Зима

Зима
Пролет

15 март 2016 г.

В Русия вече не вярват в по-доброто бъдеще

Хората престанаха да приемат сериозно каквито и да било изявления от държавни служители
 
Хората в Русия окончателно изгубиха вярата си в по-добро бъдеще, пише "Московский комсомолец". 

"Буквално за една година оптимизмът на гражданите у нас се разсея яко дим, а благосъстоянието стигна нивото от края на 90-те", се казва в статията, цитиран от Би Би Си.

Вестникът цитира социологическа анкета, довела до извода, че над половината жители на Русия не могат да се борят с кризата и смятат, че занапред само ще става по-лошо.

"Петдесет и пет на сто заявяват, че лично са засегнати от кризата, 16 на сто - че са им намалили заплатите, 12 на сто - че са започнали да ги бавят. Излиза, че почти една трета от населението е с рязко спаднали доходи", посочва Александър Демидов, оглавяващ Международния институт за маркетингови проучвания.

Освен това кризата вдига разходите за храна в бюджета на руските граждани. В развитите страни хората харчат за хранителни продукти между 12 и 18 на сто от доходите си. В Русия - 46 процента.

Отглеждането на плодове и зеленчуци в личните стопанства също е белег за критична ситуация, отбелязва всекидневникът. От 2001 г. броят на хората, превиващи гръб над лехите, постоянно намаляваше, а сега пак почва да расте. През 2014 г. хората, активно отглеждащи зеленчуци, бяха 39 на сто, а през 2015 г. - 46 процента, се казва в статията.

А само до неотдавна - през май-юни 2015 г., хората бяха в еуфория, напомня "Московский комсомолец". 


"Повод бе изявлението на министъра на икономиката, че страната е стигнала дъното, значи оттук нататък - само напред, само към щастливо бъдеще. Уви - не стана. Доверието бе измамено с лъжливи обещания. Заради което хората в Русия престанаха да приемат сериозно каквито и да било изявления от държавни служители. Примерно, 55 на сто от запитаните не вярват правителството да има план за спасяване на икономиката", добавя вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар