Зима

Зима
Пролет

31 март 2016 г.

Кога ще спрем да дъвчем все същите истории?

Историята е факт, а не тема на дебат.

За кой ли път дъвчем същата история?

Депутатите от Реформаторския блок внесли законопроект за забрана на комунистическите паметници и носенето на символи свързани с тази идеология. Комунизмът бил осъден още през 2000 г. като престъпен режим, понеже при превземането на властта, комунистите избили голяма част от българската интелигенция, а комунистическата идеология в същността си е тоталитарна. От другия лагер веднага отеква: „а вие, Ястребинчетата помните ли?“. 


Следва контраудар от десните среди: „Вие спряхте развитието на държавата за цели 45 години“. Последван от реконтра с известната реплика: „Това, което го построи Тодор Живков, вие демократите, даже не можете да го боядисате“.

Последният епизод е от днес.

Михаил Миков призова от трибуната на Народното събрание, да бъдат криминализирани режимите от 1923-26 г. (Деветоюнския преврат на Александър Цанков) и 1934-44 г. (Деветнадесетомайския преврат на политическия кръг „Звено“ и „Военния съюз“).

Ако предложението му бъде възприето на сериозно, това означава да започнем отново да преравяме българската история за да намерим нещо, което да криминализираме, само за да докажем своите доводи.

Господа политици и общественици.

Историята е факт.

Криминализирането или некриминализирането на определен строй или историческо събитие, няма да промени това, че то се е случило. Няма да доведе и до повече справедливост, защото отмъщението може да Ви донесе душевен покой, но няма да извади от гробовете, вашите деди.

Този трагикомичен дебат се влачи вече 20 години, и по всичко личи, че ще продължи докато има живи свидетели на онова време.

Обществената енергия трябва да бъде фокусирана върху други проблеми, които имат значение за нашето бъдеще, защото няма нация, която да е успяла благодарение на заравяне в миналото.



Няма коментари:

Публикуване на коментар