Зима

Зима
Пролет

7 март 2016 г.

ЕС очаква от Турция да приеме обратно "всички несирийски бежанци"

Общността отчаяно се нуждае от съдействието й, за да се намали потокът от мигранти към гръцките брегове
 
Европейският съюз очаква от Турция да приеме обратно "всички несирийски бежанци" и да положи всички усилия, за да спре заминаването на сирийски мигранти от бреговете й.

Това заяви днес холандският премиер Марк Рюте, който пристигна в Брюксел за срещата на върха ЕС-Турция, която се очаква да даде тласък на двустранното сътрудничество във връзка с миграционната криза, предаде Франс прес.

"Много е важно Турция, първо, да е готова да приеме обратно всички несирийски бежанци", каза Рюте, който участва снощи в среща за координиране на усилията заедно с германската канцлерка Ангела Меркел и турския премиер Ахмет Давутоглу.

"Това обаче не стига, в крайна сметка се стремим да стигне нулата притокът на сирийски бежанци (отплавали от турските брегове, бел. на АФП), ще видим какви мерки може да се вземат", добави холандският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Същевременно Рюте заяви, че е "средно оптимистично" настроен, в отговор на въпрос за "отстъпките", каквито Турция би могла да направи на ЕС. Общността отчаяно се нуждае от съдействието й, за да се намали потокът от мигранти към гръцките брегове, който може да се възобнови с нова сила при по-хубаво време, с настъпването на пролетта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар