Зима

Зима
Пролет

7 март 2016 г.

Гербаджиите в Пловдив се покриха като мишки

Скандалът е фестивал на безсрамието на овластените безличия


Дунанмата за сринатия "паметник на културата" е лицемерно безочие

Иван Тотев, гербаджийският кмет на Пловдив, обещаваше по време на предизборната кампания, че култовата сграда на тютюневите складове на "Ориент Табако" ще стане "артзона". 

През уикенда "Тютюневият град" бе сринат. Пловдивчани са възмутени. Разбираемо. Питането е - къде е кметът на Пловдив?
Омерзените и възмутени граждани протестират срещу разрушаването на исторически сгради в Пловдив.
Разрушена култова сграда и унищожени уникални стенописи.
Кметът на Пловдив мънка на пресконференция за мегаскандала и се оправдава с "техническа грешка"

Пиарите на Бойко Борисов биеха тъпаните, че Пловдив ще бъде образцова Европейска столица на културата. И? Междувременно изгоря няколковековната еврейска баня. Сега "бутнаха", както бърборят недоразбудени журналюги в тв ефир, емблематичните складове на "Ориент Табако". Остана и в Стария град да влязат багери.

Скандалът е фестивал на безсрамието на овластените безличия. В Пловдив са работили световни светила на архитектурата като италианеца Пиетро Монтани, известен и като Монтани ефенди, архитект на трима султани, участвал в изграждането на знаменития комплекс в "Аксарай" и на Илдъз кьошк. Архитект Монтани гради Пловдив като главен архитект на Източна Румелия. Сега го събарят.

Пиетро Монтани проектира сградата на Областното събрание, станала Музей на Съединението.  Арх. Монтани е проектант на областната библиотека, на сградата на Мъжката гимназия "Княз Александър Първи" (там сега е Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий"), на първата палата в Държавната болница, на оцелялата първа къща на прочутия градинар на Пловдив Люсиен Шевалас.

В началото на миналия век Дойче шуле е открито в стари тютюневи складове. Поколения пловдивчани (и не само) учат езика на Гьоте там. Сега бюрократите на Пловдив и наточени за пиарно думкане гербаджийски първенци тръпнат как ще "учудят света" с партийното мероприятие "Европейска столица на културата".

Медийната аларма е потресаващо лицемерие. Нетърпимо беше да се наблюдава как мънкаше заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски в ефира на "Нова тв" - не бил знаел дали в деловодството на общината има документ за събаряната сграда като паметник на културата. Апропо. Тя "тъкмо щяла да бъде обявена за паметник на културата".

Един палестинец "тъкмо щяха да го екстрадират" и взеха, че го убиха преди дни. Така стават нещата в България в епохата на "тъкмо" - на късния гербаджийски сецесион.

За "утеха" и терапия на пловдивчани, които с омерзение обясняваха, че са в "траурно настроение" заради поредното безобразие, можем да им предложим да си спомнят как Бойко Борисов и Иван Тотев се фоткаха край светещия фонтан. Мерзост и запустение.

Иван Тотев и Лиляна Павлова край светещите фонтани. Ах, Бойко Борисове  извън кадър...

Ако Иван Тотев е мъж на място немедлено трябва да си подаде оставката. Блажени са верующите. Нихно е "царството на илюзиите" под небето на Стария Пловдив. Само там все още не са влезли багерите на гербаджийските "бизнесмени".

"Майничките" си избраха Иван Тотев. Сега да го питат, докато протестират с тухлите от "Ориент Табако" пред сградата на общината, къде е обещаната "арт зона" в "Тютюневия град".

bgsniper.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар