Зима

Зима
Пролет

19 март 2016 г.

Ангел Борисов: Тежка грешка на екипажа, а не техническа неизправност е причина за катастрофата на Боинга

След като условията не са били подходящи за кацане, екипажът е трябвало да потърси друго летище

 Фатална грешка на екипажа вероятно е довела до разбиването на пътническия самолет Боинг 737 – 800 на авиокомпания "Fly Dubai" на летището в Ростов на Дон. 

Това коментира експертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред bTV.

По думите му след като условията не са били подходящи за кацане, екипажът е трябвало да потърси друго летище.

Борисов призна, че в района има много военни летища и не на всяко може да се приземи самолет, но всеки полет има резервно летище, указано в летателния план.

Той посочи, че Боинг 738 е голям самолет, който може да вози над 150 души и след като не е бил натоварен, е можело да бъде зареден с повече гориво, с което пък да стигне и до по-далечни летища.

Най-рисков е моментът на кацане, ако видимостта е лоша и екипажът прояви самонадеяност, коментира още той.

"Българските пилоти отлично познават летището в Ростов. Голямо и добро летище. За мен екипажът е правил експерименти, които са напълно недопустими. След като не е кацнал при първия заход, трябвало е да отиде към резервното летище в плана. Тежка грешка на екипажа. Това ще обобщя. В случая трябва да изключим отказ на техническа част, защото самолетът е кръжал доста, след което е предприел заход за второ кацане. Така че техническа неизправност, поне за мен, е изключено да има", добави Ангел Борисов.

Според Оксана Коврижна, представител на следственото управление по транспорта, основните версии за самолетната катастрофа са две - грешка при пилотирането заради лошото време или технически проблем.

Намерена е една от черните кутии на разбилия се дубайски самолет, но не се съобщава в какво състояние е.

Към разследването на катастрофата ще се присъединят експерти от ОАЕ, САЩ - където е произведен самолетът, и Франция, където е разработен двигателят.

В интернет бе пуснат запис, на който се чуват последните думи на пилота на трагичния самолет. "Започвам втори опит за приземяване на самолета", казвал пилотът на разбилия Дон Аристус Сократус, съобщи lifenews.ru.

Разговорите му с диспечерската кула се водили на английски и връзката прекъснала малко след изричането на последната дума.

Към момента близки на загиналите се стичат на летището в Ростов на Дон, за да получат информация. Психолози от Спешната помощ на Русия опитват да разговарят с тях и да им помогнат с каквото могат.

В района на катастрофата работят стотици спасителни екипи. При падането самолетът се се разбил напълно.

На борда на самолетa са се намирали и родственици на губернатора на Азовския район Валерий Бевзюк. Неговата бивша съпруга Марина и дъщеря му Виктория сa се връщали от ваканция.

Междувременно правителствената пресслужба на Дубай съобщи националността на загиналите в катастрофата, предаде Асошиейтед прес. По дубайски данни жертвите са 44 руснаци, 8 украинци, двама индийци и един узбекистанец.

Обединените арабски емирства, част от които е Дубай, изразяват искрените си съболезнования на семействата на жертвите, на руското правителство и руския народ, се казва в съобщението на правителствената пресслужба на Дубай.

Консулът на Украйна в Ростов на Дон каза, че по предварителна информация, която се уточнява, в самолета е имало осем украински граждани, предаде ТАСС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар