Зима

Зима
Пролет

16 март 2016 г.

Петър Берон: По-добре да плащаме на депутатите - да не правят нищо

"Това са калпави майстори, които правят калпави закони. Жалко е, че господин Зеленогорски измисли такава глупост."
 
С тези думи проф. Петър Берон, който е и председател на Сдружението на спелеолозите в България, се обърна към министъра на туризма Николина Ангелкова, инициатор на обществено обсъждане за промените в закона за туризма.

Страстите се нажежиха, когато стана ясно, че в проекта за промени на закона е включена тотална забрана за къмпингуване извън обособените за това места.

Петър Берон припомни, че Законът за туризма е приет през 2013, изработен само преди две-три години.

„Как го мислят тези хора. По-добре народът да събере пари на тия депутати да им плаща да не правят нищо, защото само бели правят. Каквото и да направят, трябва да се ремонтира по 20 пъти. Един майстор като ви направи вкъщи ремонт и го направи калпаво, втори път не му поръчвате нищо. А тук на едни майстори по 20 пъти едно и също нещо им се поръчва, след като се вижда, че са калпави", емоционално коментира Петър Берон и завърши с: „Какъв е този народ, просто не мога да го разбера!"

Берон заяви пред медиите, че е абсурд да се попречи на хора като тях - пещерняци, геолози, ботаници, да ходят да изследват планините и да се иска да спят в хотели.

50 години съм на палатка, не само у нас, но и по света и имам опит, заяви Петър Берон и възмутено коментира, че сега ще ходи полицай да го намира, за да го глобява с 200 лв, за това, „че съм си опънал палатка пред някоя пещера".

„Не може само със забрани да се управлява този народ. Трябва да се намери някакъв баланс", допълни ученият.

Берон призова нещата, които се изработват, да са наистина работещи и похвали кмета на Шабла, където са направени удобства по плажа. Този плаж, по думите му, е плаж изключителна собственост на държавата, а не на мутрите.

По време на общественото обсъждане той даде пример и с Гърция, където цялата плажна ивица е изключителна държавна собственост и не е дадена на концесия. Там общините поддържат чистотата на плажовете и душовете.

Берон припомни, че туризмът не са само леглата, а най-вече масовият обществен туризъм, „такъв, какъвто е бил по времето на Алеко Константинов и Иван Вазов". Ученият призова да се прави разграничение между стопански и масов туризъм.




ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар