Зима

Зима
Пролет

30 март 2016 г.

Майката на Лора: С мотивите на съдиите се взимат правата на пешеходците

"Председателят на ВКС Лозан Панов да ми каже, когато той стъпа на пешеходната пътека, дали е преценил скоростта на автомобила, който го блъсна?
 
Защо ако той не го е направил, как моята дъщеря трябваше да го стори?"

Това попита в ефира на Нова телевизия Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на убитата на пешеходна пътека Лора, която според решението на върховният съд се оказва виновна за смъртта си.

Преди седмица Върховният касационен съд намали ефективната присъда на убиеца й – мотористът Диян Станчев, който помете 20-годишната девойка на пешеходна пътека през лятото на 2011 година.

По думите й, от ВКС са използвали мотиви от дело от 1977 година. „ С тези мотиви те отнемат правата на пешеходците. Отсега нататък с делото на дъщеря ми ВКС ще го използва и ще намалява присъди”, подчерта почернената майка.

Според изготвената по делото експертиза мотористът е помел момичето с близо 90 км/ч. Но според върховните съдии, Лора също е виновна за случилото се, тъй като не се е огледала и не е преценила скоростта на моториста.

„Много мислих, след като прочетох мотивите на присъдата на Върховния касационен съд, но не мога да се съглася с тях”. 


Това коментира пред Нова тв майката на момичето Нели Петрова.

„Там има знак за пешеходна пътека, знак за ограничение на скоростта от 50 км/ч. Освен това извършителят е признал, че знае, че там има пешеходна пътека. В деня на произшествието той е казал, че е видял как Лора и младежите с нея пресичат. В последствие той се отказа от тези показания, вероятно по съвет на адвокатите си”, каза още Нели Петрова.

„В мотивите е изтъкнато дело от 1977 година. Това е преди близо 40 години. Тогава в нашите градове нямаше пистови мотори и нямаше такова движение”, коментира още майката на момичето.

"С тези мотиви съдиите взимат правата на пешеходците. Тези мотиви ще бъдат използвани и за решаването на други дела", смята тя. 

 Нели Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар