Зима

Зима
Пролет

18 март 2016 г.

Министерство на утрешните работи

Ако сте се надявали, че настоящата управляваща коалиция ще има куража да предприеме някакви радикални промени във функционирането на правоохранителните органи, вероятно ще ви се наложи да почакате още.
 
През изминалата седмица идеите за реформа на МВР, лансирани от вътрешния министър Румяна Бъчварова, за втори път бяха поляти със студен политически душ.

Новината в случая идва по-скоро по линия на вътрешнокоалиционните интриги: по време на общественото обсъждане, организирано от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, проектът за нормативен акт не получи открита подкрепа от нито една парламентарна сила – нито от управляващите, нито от опозицията.

В нито една предизборна програма няма упоменати такива текстове, в прав текст заяви председателят на комисията Цветан Цветанов, който през последните седмици като че ли излиза от политическа летаргия и прави заявки отново да е втори човек в ГЕРБ след Бойко Борисов.

Така Румяна Бъчварова като че ли попадна в състояние на политическа безтегловност и де факто бе принизена до служебен министър, който е принуден да действа в тесните рамки на съществуващата нормативна база, без каквато и да е възможност да прави резки движения и реформи. 


По този начин надеждите за едно по-добро и модерно МВР отново като че ли остават за утрешния ден.

Жестоката реалност е, че вътрешното ведомство от години вегетира в капана на бюрократичното безвремие. Всяка година българските данъкоплатци дават от джобовете си над един милиард лева за нуждите на МВР, а срещу тази баснословна сума получават обществена услуга с, меко казано, съмнително качество.

Една от причините за това е, че, образно казано, "полицията изяжда парите за полицията", като близо 91% от бюджета отиват за заплати. 


Това обаче едва ли ще се промени скоро, докато и полицейските синдикати, и политиците от практически целия политически спектър приемат финансовата целесъобразност за второстепенен приоритет.
 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар