Зима

Зима
Пролет

28 март 2016 г.

"Икар"-и и актьорски протести

Статуетка за най-добра актриса взе Анастасия Лютова
 
Под знака на протестите премина вчерашното раздаване на отличията "Икар". Събитието по традиция се състоя в Народния театър "Иван Вазов" на Международния ден на театъра - 27 март.

И докато на сцената Съюзът на артистите в България събираше актьори за своите годишни награди, то на площада пред театъра се събраха техни колеги, обединили идеите си в "Пакт за култура", в който се настоява за промяна в политиката на министерството.

Според театроведа Гергана Пирозова, е необходимо 1 % от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, а също така да влезе в сила закона, според който да има 10-процентно отчисление за култура по Закона за хазарта. Също така да се приеме закона за спонсорството, коментира тя пред БНТ.

Протестиращите артисти носеха бели лентички и надписи "Оставка". Сред тях бяха Сашо Дойнов, Параскева Джукелова, кинорежисьорът Цветодар Марков и др.

А на сцената в театъра приз за най-добър спектакъл спечели "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала". Статуетка за най-добра актриса пое Анастасия Лютова за същата постановка, а Леонид Йовчев грабна отличието за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева. Младият актьор получи наградата и за участието си в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

Очаквано Явор Гърдев получи наградата за режисура. Той бе номиниран за двете си постановки "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" в театър "Азарян". И двете постановки се играят в НДК, съобщава Dnes.bg.

Статуетка за второстепенна женска роля бе разпределена между актрисите Лилия Маравиля, Стефка Янорова, Касиел Ноа Ашер и Красимира Кузманова. Те си я поделиха за ролите си в "Театър, любов моя". Постановката е режисирана от Касиел Ноа Ашер и се играе на сцената на Театър "199".

Валентин Ганев взе отличието за второстепенна мъжка роля, за превъплъщението си в образа на Никола Гешев в "Гео".

Приз за дебют получиха Мила Люцканова и Боряна Братоева за превъплъщението си в сестри Палавееви в едноименната постановка на Елена Панайотова, която се играе в драматичен театър Пловдив.

Ексцентричният Иво Димчев получи наградата в категорията съвременен танц и пърформанс за "Опервил", който също се играе в НДК.

Известният актьор Малин Кръстев взе статуетката за драматургичен текст за постановката "Семеен албум".

Покойният Петър Попйорданов - Чочо получи посмъртна награда за чест и достойнство , а за изключителен принос към българския театър бе наградена актрисата Илка Зафирова.

Анастасия Лютова

Няма коментари:

Публикуване на коментар