Зима

Зима
Пролет

12 март 2016 г.

Маноло Бланик - от банановата плантация до световната модна сцена (галерия)

Бланик е известен със създаването на тънки и красиви обувки на висок ток, които придават едновременно сексапил и женственост

Маноло Бланик започва своята кариера през 70-те години и с днешна дата продължава да бъде сред водещите имена при споменаването на красиви и майсторски изработени обувки. 

Неговите модели се превърнаха в синоним на стил и сексапил и станаха точно толкова известни, колкото и звездите, които ги носят.

„Можете да вземете чантата ми Fendi, можете да вземете пръстена и часовника ми, но моля ви, не взимайте обувките ми Manolo Blahnik“, Кари Брадшоу.

Мануел Бланик Родригес е роден на 27 ноември 1942 година в Санта Круз де Ла Палма, Канарските острови, Испания. Той е най-голямото от двете деца на заможно семейство – бащата е собственик на голяма фармацевтична фирма в Прага, а майка му – на бананова плантация на островния град Санта Круз де Ла Палма.

Именно във втория най-голям град на Канарските острови са отгледани трите деца и са образовани в домашни условия. Майката на Маноло Бланик е обожавала дизайнерски обувки и по време на лишенията през Втората световна война се научава от местен обущар как да си ги изработва сама с налични материали като дърво, кожа, дантела и панделки.

Бланик проявява интерес към обувките още в ранна възраст, създавайки модели на своите домашни любимци. Преди да започне обучението си по Международно право в Университета в Женева, което се дължи на желанието на родителите му да стане дипломат, Бланик посещава швейцарски пансион. След завършване на първия семестър, испанският дизайнер измества фокуса си към литературата и печели стипендия през 1965 година.

В последствие се премества в Париж, за да учи изкуство в École des Beaux-Arts. През 1968 година Бланик се мести в Лондон, където започва работа в модния бутик Zapata. Работи за кратко като фотограф за вестник The Sunday Times и като редактор за италианското издание на Vogue, като в началото на 70-те години започва да купува деним за бутик „Feathers“.

През 1970 година Бланик се запознава с Даяна Врийланд, главната редакторка на американския Vogue, която на база на негови скици на обувки го окуражава да преследва кариера в тази посока. Следващата година, Маноло Бланик започва да изработва обувки за „Zapata“, а през 1972 година създава дебютната си колекция за Ossie Clark. Сред първите му модели се откроява моделът „Cherry Shoe“ (Обувката с черешите), която представлява стилето на висок ток, имитиращ висящи черешки със зелени каишки около глезена.

Колекцията търпи огромен успех и привлича вниманието на модния елит. За да усъвършенства своята техника, Бланик учи за кратко изработка на обувки от майсторите в Нортхемптън в източен Лондон. През 1973 година испанецът стартира свой собствен бутик, а един от първите му клиенти е Бианка Джагър.

Следващата година Бланик постига световна слава и бива разпознат като първия мъж, който се появява на корицата на британския Vogue. През 1977 година Джагър носи чифт негови обувки на превърналото се в емблематично влизане в Studio 54 – нещо, което допълнително прославя марката. Бланик създава колекция за луксозните бутици на Bloomingdales през следващата година и получава серия от награди. Обувките Manolo Blahnik се превръщат в иконични и след тяхното издигане на пиедестал от главната героиня Кари Брадшоу в сериала „Сексът и градът“.

През 2003 година Маноло Бланик става първият дизайнер на обувки, който е включен в изложба, поместена в Design Museum в Лондон. Проектът показва неговата работа успоредно с излизането на книгата му „Маноло Бланик: Рисунки“ (2003 година).

През 2007 година дизайнерът е награден с орден „Командор на британската империя“ от кралица Елизабет II в чест на неговия принос към британската модна индустрия.

Бланик е известен със създаването на тънки и красиви обувки на висок ток, които придават едновременно сексапил и женственост.

Моделите му са декорирани с верижки, пера, кожа, панделки, пръстени и коприна. Във време на индустриализация в модата, Маноло Бланик запазва уникалността си с ръчната изработка на всеки един от моделите.

През годините испанският дизайнер е работил в колаборация с някои от най-известните имена в индустрията – Джон Галиано, Келвин Клайн и Ив Сен Лоран.

Ето и някои от най-интересните факти за Маноло Бланик:

1. Дизайнерът обожава испанската храна. Любимото му е „Cocido Madrileno“ – ястие основно с нахут.

2. Ако беше обувка, щеше да е като на матадор. „Това е най-любимият ми модел обувки. Много шик и елегантен. Като цяло, намирам костюмите на матадорите за най-стилни от всички. И въпреки че коридата е много жестока традиция, матадорите винаги изглеждат невероятно“, споделя Маноло Бланик.

3. Испанецът предпочита жени в равни обувки. „Има си време и място да носиш всякакви височини токчета. Те са страхотни, но някои жени изглеждат много добре на равни обувки. Трябва да знаеш как да ходиш на равни обувки и да изглеждаш елегантна с тях“, добавя дизайнерът.

4. Маноло Бланик има мания за чистота. Самият той признава, че се къпе поне по три пъти на ден.

5. В началото на 70-те, Бланик е създавал мъжки обувки. За щастие на дамите, дизайнерът не харесва това си амплоа и се концентрира основно върху женските модели.

6. Бланик живее с точно 10 000 чифта от своите обувки в Англия. Те се помещават в дома му.

7. Процесът по създаване на един чифт обувки отнема 3 седмици и 17 души, тъй като всичко е изцяло ръчна изработка.



Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар