Зима

Зима
Пролет

25 март 2016 г.

Volkswagen и Skoda честват „сребърна сватба”

Вече 25 години чешката марка е част от германския концерн

Точно преди 25 години чешкият производител Skoda става част от империя VW Group. 


Окончателно това е финализирано на 16 април 1991 г., припомнят от компанията от Млада Болеслав.

Четвърт век по-късно чехите умишлено избягват думите „купуване” или „поглъщане”, като предпочитат да използват „кооперация” и „сътрудничество”. Факт е, че за този период Skoda успя да съхрани националния колорит на своите продукти, както и да си осигури нови клиенти.

През 1991 г. продукцията на Skoda не е кой знае колко разнообразна. Само 4 години по-рано чехите пускат в производство цяло семейство перспективни автомобили Favorit с предно предаване, които заменят досегашните модели със задно предаване и задно разположение на двигателя.

Известно време компанията произвежда паралелно двата типа леки коли, но в крайна сметка на тази практика е сложен край благодарение на Volkswagen. Германците помагат на своите чешки колеги да модернизират Favorit и да го превърнат във Felicia, която се оказва много успешна и се задържа в производство до 2001 г.

Стига се дотам, че на някои пазари Felicia успешно се конкурира дори с модели на Volkswagen. Същото се отнася и за излязлата в средата на 90-те години Octavia, която бързо се превръща в много успешен модел.

В началото на века се появява Skoda Superb, чието второ поколение по нищо не отстъпва на VW Passat и дори го превъзхожда по някои показатели – най-вече по цена и простор. Неслучайно мнозина експерти определят именно Superb като най-добрият седан в бизнес класа.

За 25 години марката Skoda изминава огромен път, като успява да увеличи производството си 5 пъти – от 200 000 на 1 млн. автомобила на година. Дори избухналия през миналата година „Дизелгейт” не се отразява на положителната динамика на продажбите на чехите, които не крият амбициите са да вървят нагоре.



Първият модел от новата ера на Skoda – Favorit (вляво) и флагманът на марката Superb играят много важна роля в историята на чешката компания през последните 25 години

Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар