Зима

Зима
Пролет

9 април 2016 г.

Великденската трапеза – по-евтина с 15%

Преди Великден цените на плодовете и зеленчуците са най-ниските за последните шест години, отчетоха от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Яйцата също са по-евтини с 2 стотинки спрямо миналата година по това време.

Част от продуктите за козунак като захар и стафиди, са поскъпнали спрямо миналата година. Въпреки това в столична пекарна няма да вдигат цената за Великден.

Според отговорника Таня Филипова, ако се влагат качествени продукти, цената е около 10 лв на кг. Под тази цена според нея се използват консерванти и изкуствени заместители.

За празника Янка Захариева очаква в дома си поне седем души и пресмята колко ще й струва трапезата за тях. Според изчисленията сумата ще е около 60 лева – с яйцата, агнешкото и козунаците.

И търговците твърдят, че тази година ще е значително по-евтино от предишните. Все пак най-скромната трапеза ще струва около 35 - 40 лв.

"Ако трябва да сметнем цялата кошница за Великден - яйца, козунак, агнешко, предполагам, че ще се спестят тази година около 5 лева, което е 15% по-евтино спрямо миналата година", коментира пред bTV Николай Ангелов - управител на супермаркет.

Заради топлата зима най-осезаемо са поевтинели зеленчуците, отчитат от борсите и тържищата.

"Не бих посъветвал никои да пазарува по-рано, тъй като няма да има необходимост от това, не се очаква спекулация", каза Владимир Иванов - председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Дори и да има увеличение, според експертите няма да е повече от 2-3%.



Няма коментари:

Публикуване на коментар