Зима

Зима
Пролет

9 април 2016 г.

Цачева не е предлагала Цветелин Цветанов за шеф на ДАИ


"Проектозаконът за МВР категорично ще влезе в пленарната зала, а последната дума е на народните представители"
 
 Председателят на парламента Цецка Цачева определи като категорична лъжа и груба манипулация обвиненията, че е предложила арестувания шеф на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и му е осигурявала политически гръб.

"Това е все едно да се обяснявам публично, че нямам брат", каза тя пред bTV.

"Виждала съм Цветелин Цветанов един път на публично мероприятие в Плевен през 2014 година", отбеляза Цачева.

По думите й самият факт, че Цветелин Цветанов е в ареста с постоянна мярка означава, че никой не му осигурява политически гръб.

На въпрос дали ще съди независимия депутат Георги Кадиев, от когото тръгнаха обвиненията, Цачева отговори, че това е нейно лично решение и то не представлява интерес за широката публика.

Депутати от ГЕРБ няма да как да излязат в "Панамските документи", изтъкна Цачева. "Ние сме нова партия, а средствата, които са натрупани, се отнасят към по-ранен период от първите години на демократичното ни развитие", допълни тя.

"Проектозаконът за МВР категорично ще влезе в пленарната зала, а последната дума е на народните представители", каза Цачева, след като вътрешната комисия в парламента не прие проекта. Председателят на НС изтъкна, че предстои още две комисии да се произнесат по него.

"Във времето, което остава до внасянето му в залата, ще се проведат допълнителни разговори", допълни тя.

Съображенията на депутатите от вътрешната комисия могат да бъдат взети предвид между първо и второ гласуване.

"Реформа в МВР трябва да има, за да могат всички служители да са спокойни за своите трудови правоотношения и от друга страна, гражданите да сме спокойни, че има система, която се грижи и гарантира нашата сигурност", отбеляза Цачева.

Тя е убедена, че антикорупционният закон, чийто първоначален вариант миналата година беше отхвърлен, ще бъде приет. Доста от текстовете са променени, те са по-приемливи за различните парламентарни групи, аргументира се тя.

Цачева допълни, че трябва внимателно да се преценява, за да не се пускат анонимни сигнали, без да се носи отговорност за автора на сплетни и измислици. По думите й по този въпрос ще има сериозен дебат в парламента.

Цачева заяви още, че референдумът по инициатива на Слави Трифонов ще се състои, но не посочи дата. От думите й обаче стана ясно, че според нея допитването трябва да се проведе преди президентските избори.

"Специално за задължителното гласуване хората трябва да бъдат чути преди изборите", коментира председателят на парламента.

По закон референдумът се насрочва от президента, има обвързващи срокове в изборния кодекс и в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, отбеляза тя.

"Трябва първо да се допитаме до гражданите, за да може с оглед резултата, както се произнесат българските граждани, по този начин да се проведе и първият национален избор, който ще следва", аргументира се Цачева.

Според нея шестте въпроса, под които са се подписали над половин милион българи, не бива да се редактират.

"Трябва единствено да съобразим дали отговорят на конкретни условия в закона за прякото участие, тъй като там има изисквания по кои въпроси е компетентно обикновено Народно събрание да се произнася и да допусне референдум", посочи Цачева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар