Зима

Зима
Пролет

9 април 2016 г.

Поясът на тъщите

Отново тъща се оказа в основата на текущия скандал в ДФ „Земеделие“, който застрашава България с рекордна финансова санкция

Мъж се връща от погребението на тъща си. По пътя на главата му пада керемида и за малко да го убие. Той поглежда към небето и казва с омраза: „Стигнала си, гадино!“

Този виц може да се стори смешен някъде другаде, но не и в България. У нас тъщите и зетьовете се обичат, имат си доверие. 


Навремето Захари Стоянов даже изковава абсолютно непреводимия на чужди езици термин „зетьо-шуро-баджанакизъм“. По-късно един виден наш банкер – Георги Губиделников, демонстрира на практика какви са ползите от роднинството по сватовство. Двамата с Теодор Теодоров, който през 1918 година оглавява правителството, основават адвокатска кантора. Докато са съдружници, Губиделников се жени за третата сестра на бъдещия министър-председател - Станка. Двете по-големи сестри на Станка пък са женени за политиците от Народната партия Михаил Маджаров и Стефан Бобчев. Самият Губиделников също е член на тази партия и роднинските му връзки дават основание на политическите противници да превърнат него и роднините му в пример за шуробаджанащина.

Но да не се връщаме чак толкова назад!

В наши дни тъщата на Цветан Цветанов го дари с 6 (словом:шест) апартамента. Тъстовете на арестувания шеф на на агенция „Автомобилна администрация“ (бивша ДАИ) пък самоотвержено бяха скрили част от плячката на зетя в размер на 401 900 лева. Отново тъща се оказа и в основата на текущия скандал в Държавен фонд „Земеделие“, който застрашава България с рекордна финансова санкция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Историята е класическа:

Янаки Червеняков, шеф на сектор в дирекцията, която договаря средствата по програмата, е разобличен от сайта „Биволъ“ в договаряне на два проекта, които са във фрапиращ конфликт на интереси. Той сключва договор с фирмата на тъща си Цеца Петрова Кръстева – „Смарт 5“, за изграждане на къща за гости в село Попина Лъка, община Сандански. Тъщата на Червеняков „печели“ и още един проект с европейско финансиране, но по програма „Рибарство и Аквакултури“, с друга нейна фирма – „Нова Смарт“. 


Интересното е, че самият зет кара скъпи коли и живее в затворен комплекс в Драгалевци, което не би могъл да си позволи с доходите на държавен служител. Освен това той не е сметнал за нужно да подаде имотни декларации за 2014 и 2015 г., но от НАП не са му направили проблем.

Червеняков беше уволнен, във фонд „Земеделие“ влязоха служители на ДАНС и прокурори, а Европейската комисия нае компания за извършване на одит по ударното усвояване на пари по ПРСР през 2015 г. По информация на няколко независими източника в. „Сега“ съобщи, че само по общинските проекти, финансирани от програмата, може да ни бъде наложена санкция за около 250 млн. евро. А ето и най-неприятното: досега на България бяха наложени две корекции - по програма „Околна среда“ (152.9 млн. лв.) и по програма „Развитие на регионите“ (133 млн. лв.), но и двете наказания бяха за сметка на бюджета. „Сега“ пише: „Особеното е, че все пак хазната не загуби финансов ресурс от ЕС, тъй като предвидените за проблемните проекти пари бяха пренасочени към други проекти. С Програмата за развитие на селските райони обаче подобно пренасочване е невъзможно, защото старият програмен период приключи. Прехвърлянето на вината към общините пък ще е равносилно на фалит за огромна част от тях.“

Ей така преди години заради един тарикат от Андалусия проплака цяла Испания. Той се беше изхитрил да заблуди органите, контролиращи евросубсидиите по спътникови снимки, с картонен макет на цяла маслинова горичка, който изглеждал съвсем достоверно от Космоса. Подобни случаи, също с маслинови масиви, бяха регистрирани и в шампионката по евроизмами Италия и тъкмо заради тази изобретателност на жителите в южния край на Европа се роди терминът „Маслиновият пояс“. Измисли го британският лорд Денис Хийли, който се опита да разграничи „наглите средиземноморци“ от стриктните северноевропейци. Тогава Хийли даде и пример с  онзи гръцки овчар, цитиран в одиторския доклад на Европейския съд за 2005 г.: още през 2002 г. човекът регистрирал стадо от 470 овце и до 2004 г. надлежно получавал субсидии точно за толкова глави добитък. Междувременно измрели над двеста животни, но по време на одиторските проверки той просто взимал назаем овце от съседа си отвъд баира...

Къщата на тъщата като нищо може да е същата работа – на книга да се води „за гости“, а всъщност да се ползва от семейството за почивка. На практика фондът одобрява бизнес плана и отпуска парите, но няма как да задължи стопаните да поддържат определени обороти. 


Мой приятел, който е експерт по темата, твърди, че злоупотребата е много трудно доказуема. „Отгоре на всичко след 5 години може да правиш с къщата каквото си поискаш, дори да я събориш.“ Субсидията на квадратен метър е около 422 евро, за обзавеждане се отпускат по 2000 лв. на легло и по 1400 лв. на стол в заведение, та затова къщите за гости никнат на най-затънтени места.

Дори в случая да не става дума за подобна „изобретателност“, конфликтът на интереси е налице. По информация на „Биволъ“ апартаментът на Червеняков в луксозния комплекс в Драгалевци е купен отново от тъщата, което прави схемата доста очевидна...

Дали шефът на фонда Румен Порожанов е знаел всичко това?

Не е ясно, но сайтът недвусмислено нарича Червеняков негова „дясна ръка“ и не оставя съмнения, че точно тази ръка е раздавала пари или е „притискала експертите в ДФЗ да не налагат финансови корекции по проектите на определени общини“ – натиск, който „рядко е безплатен“. Самият Порожанов пък е врял и кипял във фонда, доколкото е бил негов директор и в периода от март 2011 до септември 2013 г., когато подаде оставка „по лични причини“. 


Не на последно място – той би следвало да е опитен финансист, щом беше шеф на кабинета на бившия финансов министър Симеон Дянков, а и министър на финансите в служебното правителство на Близнашки през лятото на 2014 година. Премиерът Борисов даже  се скъса да го хвали в края на миналата година, когато обяви, че ПРСР приключва с 99% усвояване на средствата. Вярно, не каза и как са усвоени, но бодро посъветва: „Продължавайте в същия дух – коригирайте, режете тези, които не са изправни – това събужда доверие и в Европа, и в нас. На практика крайният резултат са милиарди за тези, които работят честно и почтено."

Предстои да видим дали крайният резултат няма да е точно обратният или... да. Но пък от цялата работа може да изскочи и някаква файда. Току-виж на британски лорд например му хрумнало да въведе термина „Поясът на тъщите“, с което да ударим средиземноморските тарикати в земята. Така ще дойдат много чужди инвеститори с тъщите си, а ако някой е без любяща тъща, ще му даваме назаем от Цветанов или Червеняков. 


Но най-хубавото е, че освен да си изпонакупим апартаменти и коли, с придошлите капитали можем да си направим картонен макет на държавата. Веднъж сглобим ли го, поне от Космоса ще изглежда, че все едно наистина има такава...





Любослава Русева, reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар