Зима

Зима
Пролет

9 април 2016 г.

Брюксел деликатно отряза нашите Боримечки* за мониторинга

В тазгодишните резултати има няколко критични бележки, по които трябва да се постигнат резултати

"Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще бъде прекратен едва когато България постигне очакваните от нея резултати. Резултатите в съдебната реформа се състоят не само от създаването на нови закони и ефективното им прилагане."

Това каза на брифинг в Министерството на правосъдието комисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова.

Тя се срещна с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, преди това е имала разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с вицепремиера Меглена Кунева.

Юрова бърна внимание на наказателните дела срещу публични личности, обвинени в корупция. Еврокомисарят посочи, че е позитивно настроена по отношение на прекратяването на механизма спрямо България.

По думите й в тазгодишните резултати има няколко критични бележки, по които трябва да се постигнат резултати. Юрова отбеляза, че има и някои изостанали от предишната 2015 г. теми.

„От разговорите, които имах с главния прокурор и с министър Захариева, останах с много положителни впечатления, че вие сте на прав път, ние очакваме осезаеми резултати, за да бъде прекратен този механизъм“, посочи еврокомисарят.

Тя подчерта, че е нужно правителството да помогне за повишаването на общественото доверие в съдебната система с устойчиви резултати. Според нея, за да има такива, трябва да има и устойчива политическа воля. Юрова отбеляза, че в момента вижда такава в страната.

В отговор на въпрос за европейските експерти, които ще проверяват дейността на българската прокуратура, тя каза, че в момента тече подборът им.

От своя страна правосъдният министър Екатерина Захариева посочи, че България е готова да приеме европейските експерти. Тя добави, че с Юрова са обсъдили еверопейската прокурорска служба, договорите за онлайн търговия и ратифицирането на истанбулската конвенция за защита на жените от насилие, пише Ureport.bg.

„България изключително активно подкрепя създаването на тази Службата на европейския прокурор и считаме, че тя ще е много полезна да защитава финансовите интереси чрез наказателно правосъдие, ще подпомогне ефективното преследване на измами и други престъпления, които засягат всички европейски държави пряко или косвено“, каза още министърът.

Тя посочи, че на последния Съвет на ЕС през март е обсъждано финансирането на службата и България продължава да е на позиция, че такъв дребен въпрос не може да спре създаването на европейска прокуратура.

* – „нашите Боримечки“ – така бившият правосъден министър Христо Иванов нарече инициаторите на ходатайството пред Брюксел през март за прекратяване на мониторинговия механизъм срещу България в статията си „Фамилна снимка в Брюксел“ за Медиапул. Иванов визираше кампанията, организирана от ГЕРБ, БСП и ДПС,с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев за свалянето на мониторинга.



Няма коментари:

Публикуване на коментар