Зима

Зима
Пролет

28 април 2016 г.

България – в топ 3 на страните за почивка на руснаците това лято

Според министър Ангелкова сме успели да привлечем голяма част от туристите на Гърция и Турция
 
"Очаква ни много добър летен сезон и трябва да предложим високо качество, за да се върнат туристите и следващото лято. Миналата година се борихме с трудния сезон и започнахме активна работа с големите туроператори. Този сезон България е предпочитана дестинация за лятна почивка."

Това заяви министърът на турзима Николина Ангелкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите й засилен е интересът от Русия, като страната ни попада в техния топ 3 на предпочитани места за лятна почивка. Очакваме 30% ръст на туристите от Русия, над 20% ръст от Германия, броят на туристите от Великобритания скача с 15%.

"Очакваме повече гости също от Полша, Холандия, Чехия и други страни. За първи път имаме директни полети и туристи от Франция, плавно се увеличават и румънските туристи. Очаквам да спечелим всички гости с високото качество, което предлагаме", обясни министърът.

Според нея сме успели да привлечем голяма част от туристите на Гърция и Турция.

"Тази година обиколихме всички черноморски общини. Обсъждахме теми, свързани с подготовката на предстоящия сезон, както и за лято 2017. Контролните органи изразиха готовност да има приемни навсякъде, за да могат хората да пускат жалби и да се информират. Обиколката по Черноморието няма да е последна, предстоят още такива в най-натоварените месеци. Общините могат да участват наравно в процедурите по отдаване под наем и в концесиите на плажовете. Стигнахме до създаване на звено за борба с шума, въпрос който тръгна от "Златни пясъци", коментира министърът.

Тя обясни, че Министерството на туризма е обявило 24 процедури за отдаване под наем на плажове, като престои да бъдат обявени още 6. Максимално бързо се търсят стопани на плажовете, които са останали без концесионери.

От думите й стана ясно, че и тази година броят на неохраняемите плажове е 90, като 14 са в област Добрич, 22 в област Варна и 54 в област Бургас. Остават трите плажа с по-специален статут - Корал, Иракли, Карадере, които са част от защитените територии.

Министър Ангелкова коментира горещата тема с къмпингуването по следния начин: "Къмпингуването е проблем, който 20-30 години не е разглеждан. Къмпингите са строени 70-те и 80-те години. Секторът е изключително динамичен и трябва да отговорим на очакванията на всички, но да създадем ред и правила. Трябва да имаме чисто море, чист плаж и да предлагаме качествен туристически продукт. Нужен е елементарен достъп до ток, вода, тоалетна, за да осигурим чистотата на плажа".

Тя обясни, че е създадена работна група, в която има представители на всички организации и институции. Те ще се обединят около правила, които трябва да се спазват.

"Хората трябва да знаят, къде могат да къмпингуват и да не нарушават правилата. Надявам се да стигнем до модернизиране на старите къмпинги", каза още Ангелкова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар