Зима

Зима
Пролет

28 април 2016 г.

„Не подкрепям никого“, не разбрахте ли?

Ех, живи и здрави да са тези 240 депутати...

Днес е Велик ден за България! Не става дума за християнския празник, който е след няколко дни, а за нещо много по-голямо. 


Вижте, каква е новината на деня:

Бюлетината с отбелязано квадратче "Не гласувам за никого" ще се счита за действителна. 


Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Изборния кодекс. Първоначалната идея беше тези бюлетини да не се считат за действителни.

И продължаваме със споровете, естествено. Депутатът от ДПС Четин Казак се „опълчи“ на това решение. „Какво му е действително на този вот, след като избирателят не е гласувал за никого, попита той. С подобен вот, по мнението му, избирателят е казал, че не иска да гласува. С подобни изкуствени формулировки до никъде няма да стигнете“, предупреди непослушкото от ДПС.

Колегата му Станислав Анастасов пък реши да се загрижи за малките партии, посочвайки, че по този начин се вдига прага за влизане в НС.

И БСП се обадиха с мнение по спорния въпрос. "Това е демагогия, гласът или е действителен, или не", каза депутатът Чавдар Георгиев. И още от днешния цирк: Бесепарите потвърдиха позицията на ДПС, че около 20% от местата в пленарната зала ще са пълни, ако има такова квадратче в изборната бюлетина. 


Еми, хайде, де, това чакаме само. И без това сте много.

Време беше да станете наполовина поне.

Ох, милите, как да ги не ожали човек. Толкова нерви хвърлят в тази пленарна зала. Махни другото, ама все вършат глупости. Не знаем как да го коментираме тази поредна щуротийка на родните депутати.

Но, ако се замислете, май не е толкова глупаво това решение. Представяме на предстоящите президентски избори, как ще спечели кандидатът „Не гласувам за никого“. И логично той да спечели, съдейки по социологичните проучвания, които се правят преди избори.

Нали знаете, че те показват стряскащите резултати, че около 50% от българите не искат да гласуват.

Замислете се, колко хора излизат да гласуват. Избирателната активност варира грубо между 40-50%. Ама най-много. Мислите, че това квадратче ще накара хората да излязат да гласуват? Жестоко се лъжете. Мислите, че когато влезем в избирателната секция, намислили да не гласуваме за никого, ще се разубедим, четейки бюлетината? И тук се лъжете жестоко.

Има два варианта: или да имаме повече от 50% бюлетини с такъв отговор „Не гласувам за никого“, или по-малка избирателна активност. 


Както казват старите хора „ще поживеем и ще видим“.


Велина Гешанова, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар