Зима

Зима
Пролет

25 април 2016 г.

8,64 лева трябва да струва минимум килограм сирене

Всички останали продукти, които са под тази цена, не могат да се нарекат сирене

 8,64 лева - толкова трябва да струва минимум килограм сирене, за да е сигурно, че е направено от мляко и при спазването на всички изисквания за производството му.

В сметката са включени изкупната цена на нужните 7 литра първокачествено мляко, производствени разходи като труд, закваска, опаковка, енергия, транспортни разходи, търговски отстъпки, печалба за търговските вериги и ДДС.

Всички останали продукти, които са под тази цена, не могат да се нарекат сирене, тъй като не са произведени изцяло от мляко, твърдят мандраджии пред "24 часа".

Традиционно бялото саламурено сирене се произвежда от краве, овче, козе, биволско или смес мляко. Различни изследвания показват, че делът му е около 80% от консумираните сирена в България, а производството заема над 60% от общата продукция в страната.

Фермерите обясняват, че най-голямото нарушение се прави при зреенето. Оптималното се измерва чрез показателя “степен на зрялост”, който е съотношение на разтворими пептиди към общия протеин.

Според утвърдения държавен стандарт за добре узряло сирене се приема това, което е преминало 45-дневен период за кравето и 60-дневен за овчето при температура 10-12 градуса.

Според БДС степента на зрялост при кравето сирене трябва да е поне 14%, а при овчето - поне 16%. Такива сирена са с по-богат вкус за разлика от недостатъчно зрелите.

Друго отклонение от стандарта, което е при по-евтините продукти, е намаленото сухо вещество, което довежда до увеличен рандеман (показател какъв процент или каква част от всички използвани суровини са превърнати в желания чист продукт - б.р.). При това потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини.

При такива сирена съдържанието на белтък често е по-ниско от 16%. А по стандарт трябва да е поне 17 на сто. В същото време протеините и пептидите са едни от най-ценните вещества в сиренето като хранителна стойност. Понижаването на протеиновото съдържание води и до по-малки количества на калций.

Друг способ, който се използва за по-евтино сирене, е влагането на палмово масло. То обаче съдържа трансмазнини, които се усвояват по-трудно от организма, а могат да предизвикат и възпаления и сърдечносъдови заболявания.

Научно доказано е, че такива мазнини, които се съдържат в палмовото масло, допринасят за увеличаване нивото на холестерола, което може да доведе до затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечносъдови заболявания.

Друго нарушение от страна на недобросъвестни производители на сирене е наличието на антибиотици в крайния продукт. Особено важно е производителите да спазват препоръчания период, в който млякото от лекувано с антибиотици животно не трябва да се използва при производство на млечни продукти.

Съдържанието на антибиотици може да попречи на технологичната обработка на млякото, да не позволи нормалното развитие на бактериите от закваската, което води до недобро качество на сиренето.

Потребителите пък са изправени пред риска да ядат сирене с остатъци от химикали и има голяма вероятност да развият резистентност към съответния антибиотик.

Искат забрана на млечни продукти с палмова мазнина

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да бъде забранено производството на т. нар. имитиращи продукти с палмово масло. Това настоява Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според браншовиците общо млекопреработващите предприятия са 240, а производителите на имитиращи продукти са десетина. В същото време делът на истинското сирене и кашкавал е 40%, а останалите 60% са имитиращи продукти.

Асоциацията настоява проверките да се правят не в предприятията, където собственикът е предупреден, а в магазините. Така щяло да стане ясно кой продава сирене за 4 лв., а твърди, че то е направено само от мляко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар