Зима

Зима
Пролет

25 април 2016 г.

Хиляди германци протестираха срещу ТПТИ

Докато германците за пореден път се надигнаха срещу Трансатлантическото споразумение, наша евродепутатка го защити с данни от несъществуващ доклад

Американският президент Барак Обама, който бърза да финализира Трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС до края на мандата си, беше посрещнат от мощен протест срещу ТПТИ при визитата си в Хановер. 


Обама пристигна в германския град за откриването на търговско изложение, придружаван от канцлера Ангела Меркел. Часове преди визитата им десетки хиляди демонстранти се събраха под лозунга „Обама и Меркел дойдоха. Време е да се защитим!", пише Solidbul.eu

Протестът беше подкрепен от около 100 организации, сред които синдикати, обединения на природозащитници и земеделски производители и др. Те настояха и за национален референдум за аналогичното търговско споразумение с Канада - СЕТА, което е финализирано и предстои ратификацията му. Според различни източници, в демонстрацията са участвали между 30 000 и 90 000 души.

Протестиращите за пореден път призоваха да бъдат публикувани всички документи по споразумението ТПТИ. В изказванията от трибуната бяха засегнати рисковете, които стоят пред европейците, ако бъде подписан този търговски договор - ерозиране на стандартите за безопасност на храните, на трудовите права на работниците, екологичните норми и др. Основният проблем при евентуално финализиране на договора е залегналият в него механизъм за защита на инвеститорите (ISDS), който ще доведе до бум на дела, заведени от корпорации срещу държави.

Рисковете са съвсем реални и за България. По данни на Министерство на финансите към април миналата година, срещу нашата страна се водят две подобни дела - от Румен Гайтански (представящ се за чуждестранен инвеститор) за прекратената през 2009 г. концесия за почистване на София и от електроразпределителното дружество ЕВН за пропуснати печалби в резултат на законодателни промени. Напомняме, че тежката ситуация в енергийната ни система е резултат от дългосрочни, неизгодни за страната договори, по които плащаме високи преференциални цени за изкупуване на електроенергия. Една от причините тези договори да не могат да бъдат прекратени е заплахата държавата да бъде осъдена в наднационални търговски трибунали. И ако сега сме потърпевши, защото бивши управляващи са включили клаузата за защита на частните печалби в договорите между компаниите и България или в двустранни държавни споразумения, то с подписването на ТПТИ и СЕТА обхватът на тези практики се разширява и прекратяването на подобни клаузи става на практика невъзможно.

Междувременно стана ясно, че евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова се е срещала с изпълнителния директор на Европейско-американската търговска камара Ивон Бендингер-Ротшилд на 15 април в Ню Йорк. Там нашата депутатка е обявила, че ТПТИ ще доведе до ръст на българския износ към САЩ с 7,7%. 


„Солидарна България" напомня, че тази прогноза бе съобщена от американския посланик Марси Рийс в края на 2014 г., като за източник бе посочен доклад на БАН. Оказа се, че такъв доклад не съществува, което не пречи на г-жа Паунова да го цитира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар